Ameryka od Kuchni

Newsy

Ameryka od Kuchni

24 października 2018

Wystartował nowy projekt Ambasady USA  „Ameryka od Kuchni”.  Przedsmak tego, co będzie działo się tej jesieni można było zobaczyć, a przede wszystkim spróbować, na wydarzeniu inaugurującym projekt. Prestiżowe i największe w Polsce doroczne spotkanie mistrzów kuchni, czyli Kongres Szefów Kuchni okazało się idealnym miejscem na rozpoczęcie programu.

Pomysłodawcą projektu jest Dział Rolny Ambasady USA, który wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku polskiego i w odpowiedzi na liczne zapytania dotyczące produktów spożywczych z USA dostępnych w Polsce, postanowił zrealizować program informacyjno-edukacyjny „Ameryka od Kuchni”. Jego efektem jest szereg działań popularyzujących wiedzę na temat najlepszych amerykańskich smaków. Obok prelegentów i amerykańskich ekspertów w działaniach promocyjnych biorą udział znani animatorzy życia kulinarnego w Polsce, w tym znakomici kucharze i topowi blogerzy.

Projekt został zainaugurowany podczas Kongresu Szefów Kuchni, ponieważ ideą spotkania jest wymiana poglądów pomiędzy szefami, zdobywanie wiedzy merytorycznej o zarządzaniu zasobami ludzkimi oraz poznawanie i testowanie najlepszych produktów spożywczych.

Spełniając oczekiwania gości kongresu na stoisku projektu Ameryka od Kuchni oprócz degustacji najwyższej jakości produktów amerykańskich można było wziąć udział w praktycznych warsztatach z food & wine pairingu. Wybitny specjalista winiarski, Tomasz Prange-Barczyński zdradzał uczestnikom tajniki udanych połączeń potraw przygotowanych z łososia, słodkich ziemniaków, wołowiny z kalifornijskim winem.

Dzięki koordynacji Ambasady USA oraz jej świetnym relacjom z organizatorami wielu imprez na terenie Polski, będzie można jeszcze nie raz rozkoszować się łososiem z Alaski, poznać niezwykłe dania ze słodkich ziemniaków, odkryć wino z Kalifornii oraz spróbować dań z wyjątkową w smaku wołowiną.