Amaro w gronie najlepszych kucharzy świata | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Amaro w gronie najlepszych kucharzy świata

Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef kuchni restauracji atelier Amaro dołączył do światowej elity sław współczesnej gastronomii – najwybitniejszych kucharzy, którzy prezentują swoje dania w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco.

Funkcjonująca w muzeum restauracja inSitu, realizuje obecnie projekt, do którego zaprosiła mistrzów kulinarnych z całego świata. Ich dania czyli kulinarne dzieła sztuki można zamówić i degustować na miejscu, doceniając talent i różnorodność poszczególnych szefów kuchni. – Patrząc na listę sław, które są obok mnie, nie trudno nie poczuć wzruszenia, dumy i satysfakcji z tych wielu lat pracy. Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. To sukces całego mojego zespołu. W grudniu będę w muzeum, w San Francisco, gdzie osobiście przygotuję kilka dań, a następnie zaserwuję autorską kolację w 3*** restauracji – mówi Wojciech Modest Amaro.

Amaro zaproponował swoją wersję wędzonego łupacza z sałatką z rukwi wodnej i kwiatów kopru, renklody i granity, na bazie ginu z nutami polskiego lasu - świerku i jałowca.

Lista szefów kuchni, oferujących swoje dania w restauracji inSitu, w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco, dostępna jest na stronie: insitu.sfmoma.org.

Źródło: tur-info.pl

fot. arch. Hell's Kitchen

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
5 listopada 2018

Podobne artykuły

Piotr Pietras ma szóste miejsce w ASI Best World Sommelier

18 marca 2019

Piotr Pietras, Mistrz Polski Sommelierów z 2016 r. doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce w Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Zwycięzcą konkursu został Marc Almert, 27-letni sommelier z Niemiec, pracujący w hotelu Baur du Lac w Zurychu. W finale pokonał Ninę Hojgaard z Danii i Raimondasa Tomsonsa z Łotwy.

przeczytaj całość

Jak smakuje Polska?

18 marca 2019

Jakie są trendy i szanse rozwoju polskiej turystyki kulinarnej? Kim jest współczesny turysta kulinarny i jakie są jego potrzeby? Na te pytania odpowiadają eksperci, którzy wystąpią 23-24 maja podczas konferencji Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl