Colors: Purple Color

Polacy od lat są zwolennikami płatności zbliżeniowych. W pierwszym kwartale tego roku 90% płatności kartami Mastercard w Polsce zrealizowanych zostało zbliżeniowo, podczas gdy w Europie udział ten wyniósł 78%.

Spółka gastronomiczna Sfinks Polska przystąpiła do programu Karta Dużej Rodziny. Dzięki temu osoby z rodzin wielodzietnych, które posiadają kartę, mogą skorzystać z 15-procentowej zniżki w restauracjach Sphinx i Chłopskie Jadło w całej Polsce. Są to pierwsze sieci restauracji z obsługą kelnerską w programie KDR.

Ruszył właśnie doradczy projekt Steak Advisors. Platforma skierowana do branży HoReCa, czyli szefów kuchni, restauratorów oraz do dystrybutorów, przetwórców i producentów mięsa i ryb jak również do domowych amatorów. Steak Advaisors to połączenie przede wszystkim dużego doświadczenia kulinarnego, zarządzania restauracją oraz kompetencjami rozwoju biznesu gastronomicznego przy umiejętnym wykorzystaniu narzędzi marketingowych.

Pandemia i przymusowa izolacja sprzyjają tyciu. Przeciętny Polak przybierał na wadze średnio 0,5 kilograma tygodniowo. To paradoksalnie dobra wiadomość dla dietetycznych firm cateringowych, które odrabiają straty z marca i kwietnia. O ile do Wielkanocy ich spadki w zamówieniach sięgały nawet 50 proc., o tyle obecnie popyt znacznie się zwiększył. – Te firmy zostały o wiele mniej dotknięte skutkami koronawirusa niż pozostała część branży HoReCa – ocenia Marek Lekki, prezes Stowarzyszenia Przedsiębiorców Branży Cateringu Dietetycznego. Perspektywy dla rynku są optymistyczne.

Jest to niezmiernie trudny czas dla nas. To, że restauracje się otwierają, to nie znaczy, że nagle wszyscy goście do nich wrócą – stwierdza w rozmowie z „Poradnikiem Restauratora” Andrzej Polan, właściciel i szef kuchni restauracji Polana Smaków w Warszawie. Polacy są wystraszeni i zmęczeni całą tą sytuacją. A wytyczne, jakie nam rząd sprawił bardzo ograniczają ilość miejsc w lokalu. Obawiam się, że nie dam rady. Największym dla mnie dramatem będzie to, jak miejsce, które otworzyłem rok temu będę zmuszony pożegnać i odejść. Nie ma dla nas żadnej pomocy i to jest najgorsze.

Znajdujemy się w sąsiedztwie sopockiej mariny i pomyśleliśmy, żeby dostarczać także posiłki właścicielom jachtów i innych jednostek pływających. Chcemy tę działalność dalej rozwijać, ponieważ cały czas odczuwamy brak stabilności i pewności, co będzie dalej - stwierdza w rozmowie z „Poradnikiem Restauratora” Artur Moroz, właściciel i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie.

Najpopularniejsze