Colors: Purple Color

13. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, odbywające się 25-27 marca 2020, to ważne miejsce na mapie branży hotelarskiej. Nowości oraz sprawdzone rozwiązania zaprezentują firmy oferujące produkty i usługi niezbędne do uruchomienia oraz prawidłowego funkcjonowania hotelu. Wiedzę dotyczącą tworzenia i dynamicznego rozwijania biznesu będzie można zdobyć, uczestnicząc w cyklu merytorycznych warsztatów „Efektywny hotel – od koncepcji do sukcesu”.

Olimpiada IKA/Culinary Olimpics to najstarszy i największy międzynarodowy konkurs sztuki kulinarnej. Przyszłoroczna edycja będzie 25 odsłoną konkursu, po raz pierwszy będzie towarzyszyć Międzynarodowym Targom Branży HoReCa INTERGASTRA w Stuttgarcie. Podczas olimpiady w terminie od 14 do 19 lutego 2020 r. swoje umiejętności zaprezentuje około 2.000 kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski – seniorów i juniorów.

18 listopada w Hotelu Monopol odbyła się 6. edycja Grand Prix Sommelierów Dolnego Śląska. Zawodnicy w pierwszej części konkursu zmagali się w trzech konkurencjach: bar, biuro szefa kuchni oraz piwnica z winami.

Jakub Kasprzak, szef kuchni Sezony w Hotelu w Trzeku został zwycięzcą Krajowej Selekcji Bocuse d'Or Poland 2019. Na drugim miejscu uplasował się Ernest Jagodziński, szef kuchni z restauracji Autentyk – kuchnia i ludzie w Poznaniu, a na trzecim Michał Stężalski, szef kuchni z restauracji Szara Gęś w Krakowie.

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko wygrali polskie eliminacje do Les Chefs en Or 2020 zorganizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Zwycięska ekipa z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych pokonała 7 zespołów z całej Polski i zapewniła sobie wyjazd do Paryża przygotowując najlepszą interpretację konkursowego dania składającego się z kaczki, dyni i suszonej śliwki.

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin. W ceremonii uczestniczył również J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, a także Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom.

Najpopularniejsze