Colors: Purple Color

30 września w Poznaniu podczas Polagra Gastro odbędzie się finał Konkursu Kulinarnego WorldSkills Poland. 10 najlepszych, młodych kucharzy będzie walczyć o możliwość reprezentacji Polski w konkurencji Gotowanie w największym europejskim konkursie umiejętności zawodowych dla młodzieży EuroSkills 2020 w austriackim Graz.

Wystartował 11. globalny finał konkursu barmańskiego – World Class Competition. Blisko 60 najlepszych barmanów rywalizuje o tytuł najlepszego barmana na świecie. Po raz piąty w historii kwalifikację do udziału w zawodach zdobył reprezentant Polski: przedstawiciel krakowskiej sceny barmańskiej, Maciej Mazur.

Organizatorzy tegorocznej, 12. już edycji Wine&Food Noble Night za hasło przewodnie wydarzenia wybrali Future starts now. Tym samym zwracają uwagę na to, że nadszedł już najwyższy czas - także dla osób związanych ze sztuką kulinarną – na dostrzeżenie niebezpieczeństw i konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania, potrzebuje nasza planeta.

Podczas Targów Polagra Gastro o zaletach uczestnictwa w konkursach kulinarnych w kontekście rozwoju osobistego kucharza oraz promocji i budowania renomy lokalu gastronomicznego opowie nam Joanna Ochniak, ambasador i członek kapituły KPP.

13 października odbędzie się akcja charytatywna dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla dzieci Świetlikowo. W wydarzeniu weźmie udział ponad 40 kucharzy i szefów kuchni z całej Polski. Cel jest jeden – przez gotowanie uzbierać jak najwięcej pieniędzy dla fundacji.

Członkowie Euro-Toques Polska – Jean Bos i Piotr Kostyła z Hotelu Agit Congress&SPA oraz Bartłomiej Sarnowski, szef kuchni restauracji Frizzante, na zaproszenie Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, wzięli udział w historycznym wydarzeniu, jakim był jubileuszowy XX Powszechny Zjazd Historyków Polskich w Lublinie, zwołany w 450 rocznicę Unii Polsko-Litewskiej.

Najpopularniejsze