Colors: Purple Color

Miejsce: Szczawno-Zdrój
Organizator: Waldemar Hołówka, Wojciech Harapkiewicz oraz Ryszard Tomaszewski
21 lipca na terenie kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju odbędzie się 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Miejsce: Pszczyna
Organizator: Śląska Organizacja Turystyczna i UM Pszczyna
Celem konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej, zachęcenie zawodowych kucharzy do propagowania różnorodności kuchni woj. śląskiego i wprowadzania dań kuchni regionalnych do menu lokali. Konkurs odbędzie się 17 czerwca na rynku w Pszczynie w trzech kategoriach: kucharzy profesjonalistów, uczniów szkół gastronomicznych oraz zespołów amatorskich.

Miejsce: Warszawa
Organizator: Evential
Kongres Szefów Kuchni odbędzie się po raz pierwszy w EXPO XXI czyli praktycznie w centrum Warszawy. Data Kongresu zaplanowana jest na 9 października.

Miejsce: Poznań
Organizator: Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
Na dwunasty Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy do Poznania w dniach 15-19 sierpnia. Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród ponad setki festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić niemal wszystkie zakątki Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia czy lubuskich i dolnośląskich win.

Miejsce: Poznań
Organizator: Międzynarodowe Targi Poznańskie
2-3 października odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Konkursowi patronują najważniejsze w kraju stowarzyszenia branżowe: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników, Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Euro-Toqes Polska.

Miejsce: Łodź
Organizator: Fundacja Transatlantyk Festival
Transatlantyk Festival (13-20 lipca) po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne – jedną z najpopularniejszych sekcji filmowych festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni.

Miejsce: Gdańsk
Organizator: Food Brand
27 maja w Gdańsku odbędzie się festiwal kulinarny Smakuj Trójmiasto. Edycja wege przyniesie morze roślinnych smaków i inspiracji. Na ponad 40-tu stoiskach znajdą się wegańskie i wegetariańskie dania główne, desery, napoje, przetwory, a także tematyczne gadżety i książki.

Miejsce: Poznań
Organizator: Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz FPMS
8 czerwca w poznańskim hotelu Puro odbędzie się 5. edycja konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Mogą w nim uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą.

Najpopularniejsze