Colors: Purple Color

Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. zyskał nową przestrzeń konferencyjno-szkoleniową. W ramach projektu „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza” za 883 tys. euro powstała w tej szkole sala konferencyjna z zapleczem gastronomicznym.

Jak wynika z danych PizzaPortal.pl, Polacy nadal chętnie zamawiają dania za pomocą agregatorów. Porównując okres przed wybuchem pandemii do obecnego, o ponad połowę spadła liczba transakcji gotówkowych. Zmieniły się również godziny zamawiania posiłków z wieczornych na wczesnopopołudniowe. Nadal najpopularniejszym daniem w dostawie jest pizza.

Nie milkną echa wizyty premiera Morawieckiego w gliwickiej restauracji – ciągle nie wiadomo, czy można zjeść obiad albo napić się kawy w towarzystwie osoby, która z nami nie mieszka i nie jest najbliższą rodziną. Redakcja Poradnika Restauratora postanowiła zapytać restauratorów, co na ten temat sądzą i jak rozumieją wytyczne dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2 sporządzone przez Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny.

W obliczu szczególnej sytuacji z powodu epidemii koronawirusa, wydawca Wiesław Generalczyk i redaktor naczelna „Poradnika Restauratora” Heidi Handkowska wystosowali w dniu 22 kwietnia br. list do Ministerstwa Rozwoju, premiera Mateusza Morawieckiego, w którym zwrócili się z apelem o pomoc i wsparcie dla branży gastronomicznej.

PepsiCo Polska w najbliższym czasie przekaże wsparcie na rzecz lokalnych społeczności. Środki zasilą Fundusz Interwencyjny Fundacji WOŚP, oprócz tego zakupionych zostanie 48 tysięcy posiłków dla personelu medycznego oraz seniorów, a także zapewniona zostanie dalsza pomoc dla partnerów z branży gastronomicznej – łącznie przekazanych zostanie ponad milion bezpłatnych butelek Pepsi. Całkowita wartość pomocy udzielanej przez PepsiCo w Polsce wynosi około 6 mln zł.

Najpopularniejsze