VI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

Newsy

VI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

05 maja 2014

19-20 lipca br. w Skoczowie odbędzie się VI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

Festiwal otworzy wystrzał z armaty. Głównym wydarzeniem pierwszego dnia Festiwalu będzie konkurs kulinarny profesjonalnych kucharzy nominowany do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski Poznań 2014. Tematem konkursu będzie jagnięcina. Na profesjonalnych stanowiskach gastronomicznych dwuosobowe ekipy kucharzy pod czujnym okiem Jury pod przewodnictwem Jean’a Bos. walczyć będą o nominację do KPP czek na 1500zł oraz Złote Ciupagi.

Jednak konkurs kulinarny to nie wszystko. Scena wypełniona będzie występami regionalnych kapel. Rynek w Skoczowie w tych dwóch dniach będzie obfitował z atrakcje dla dorosłych i dzieci. Kramy z rękodziełami, artyści, wyroby tradycyjne, zabawy dla dzieci. Jednym słowem potężna dawka doznań kulinarno-rozrywkowych.

Po raz kolejny kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny będą gotować gulasz zbójnicki na gigantycznej 2 metrowej patelni.

Drugi dzień obfitować będzie w słodkości przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, które konkurować będą w konkursie na najlepsze wypieki tradycyjne.