Targi Smaki Regionów

Newsy

Targi Smaki Regionów

25 września 2014

Ma ktoś ochotę na pajdę chleba ze smalcem? A na plaster szynki wędzonej w drewnianej beczce? Jeśli tak, to 27-30 września zapraszamy na Targi Smaki Regionów, które od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Na swoich stoiskach poszczególne województwa zaprezentują najlepsze regionalne rarytasy: tradycyjne chleby, ciasta, kiełbasy, sery i konfitury.

W targach weźmie udział ponad 160 wystawców. Organizatorzy (Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP) spodziewają się ponad 25 tysięcy zwiedzających. Targi objął swoim Honorowym Patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Co w programie?

Przez wszystkie targowe dni trwać będzie nie tylko prezentacja i degustacja regionalnych smakołyków, ale także ich sprzedaż. Ponadto targom towarzyszyć będą występy ludowych kapel oraz pokazy gotowania regionalnych potraw.

Minipiekarnia

Podczas targów Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, po raz drugi z rzędu, zaprosi dzieci do zabawy w piekarza. W specjalnie zaaranżowanej minipiekarni najmłodsi zwiedzający, pod okiem fachowców, własnoręcznie przygotują bułki i rogale, które potem zostaną wypieczone w prawdziwym piekarskim piecu. Autorskie wypieki będzie można zabrać ze sobą do domu!

Organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, które poprzez projekt „Tradycja i smak polskiego pieczywa” promuje spożywanie polskiego tradycyjnego pieczywa. Przedstawiciele stowarzyszenia obiecują też, że w czasie targów opowiedzą m.in. o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a wśród prezentowanych smakowitości nie zabraknie piekarskich rarytasów będących dziełem mistrzów zawodu. Zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” zwiedzający będą mogli natomiast poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie.  → Pawilon 6A, stoisko nr 74

Pomorze Zachodnie Regionem Partnerskim

W tym roku regionem partnerskim targów jest Pomorze Zachodnie, dlatego na targowej scenie zagoszczą nie tylko zespoły pieśni i tańca z tego regionu, ale z koncertem dla zwiedzających wystąpi również Grzegorz Turnau. Ponadto Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów przygotuje pokazy średniowiecznych rzemiosł – na powierzchni 80 m2 rozstawione zostaną namioty, a w nich stanowiska: rybackie, jubilerskie, pisanie gęsim piórem oraz produkcji filcu. Natomiast na wszystkich tęskniących za nadmorskimi wakacjami czekać będzie plaża usypana z prawdziwego piasku. Po zdrowym i smacznym posiłku każdemu należy się przecież chwila odpoczynku na plażowym leżaku.

Medal Targów Smaki Regionów

Medal Targów Smaki Regionów otrzymają najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury oceniać będzie m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez  produkt zgłoszony do konkursu. Produkty do udziału w konkursie mogli zgłaszać wystawcy lub podwystawcy Targów Smaki Regionów 2014. Ogłoszenie wyników odbędzie podczas uroczystości otwarcia targów.

→ Pawilon 6 (Scena Główna), niedziela 28.09.2014 godz. 11.00

Kulinarne Perły

W niedzielę 28 września poznamy laureatów XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymają statuetkę „Perła 2014″. Zostaną również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Również dla profesjonalistów

Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Równolegle odbywają się bowiem Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food oraz Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro. Tym samym kupcy, restauratorzy lub osoby odpowiedzialne za zaopatrzenie w placówkach handlowych, mogą znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.

Wstęp na Targi Smaki Regionów jest wolny.

27 – 30 września, godziny otwarcia 9-17