Europejskie Zielone Światki

Newsy

Europejskie Zielone Światki

18 lipca 2011

1 czerwca br.w Zakopanym odbyła się już VIII edycja Europejskich Zielonych Światek połączona ze smażeniem jajecznicy. Organizatorem tej imprezy było Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem natomiast współorganizatorem jak co roku było Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Beskidzki Klub Kulinarny.

W czasie trwania imprezy szkoły gastronomiczne częstowały przybyłych widzów przygotowaną przez siebie jajecznicą, która  zaskakiwała smakiem i doborem składników. W tym roku wystartowało aż 12 szkół. A oto one:

Hotelova akademia Otta BRUCKNERA- Kežmarok- Słowacja  – Jajecznica z żurawiną i jabłkiem

STREDNA ODBORNA  SKOLA- Horny Smokovec- Słowacja – Jajecznica z bryndzowymi haluszkami

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem – Jajecznica po włosku

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie – Jajecznica Wiejskiej Baby

Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Zakopanem – Jajecznica z krewetkami

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie – Prażnica na szpiek?

Zespół szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy – Potajskucznica

Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku – Dary lasów i łąk

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie – Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem

Súkromná stredná odborná škola EDUCO- Namestovo – Jajecznica z warzywami

Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Cieszynie- Jajecznica z pokrzywą i kminkiem

Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem – Wojskowa jajecznica

Jak co roku imprezę ubarwiły popisy mistrzów. Pierwszym z nich był pokaz carvingu prezentowany przez Pawła Peronia z Krakowskich Warsztatów Carvingowych, oraz pokaz barmański we free style-u.