Archimagirus czyli tradycja i nowoczesność

Archimagirus czyli tradycja i nowoczesność

14 grudnia 2018

11–13 lipca na Zamku Gniew odbędzie się pierwsza edycja konkursu kulinarnego Archimagirus. Ma on stanowić nową jakość na rodzimym rynku imprez tego typu, akcentując pomijane dotychczas aspekty pracy szefa kuchni. – Wyjątkowa jest przede wszystkim formuła konkursu. Mając na uwadze zarówno wymianę doświadczeń pomiędzy uczestnikami, jak i kwestie logistyczne związane z faktem, że czasem trudno w jednym czasie oddelegować na konkurs kilka osób z jednego ośrodka, organizatorzy stworzyli możliwość budowania drużyn konkursowych z reprezentantów różnych hoteli. Odgórne tworzenie zespołów na podstawie wspólnego miejsca pracy nie pozwala uczestnikom w pełni rozwinąć skrzydeł. Idea, zgodnie z którą przystawka, danie główne i deser mają tworzyć jedną, ocenianą łącznie kompozycję, wymusza dobry podział zadań i organizację pracy oraz wymianę know-how. Organizatorzy będą kłaść na to szczególny nacisk. Archimagirus ma się wyróżniać także skalą, jakością i transparentnością wyników. Ich gwarantami są: międzynarodowe jury złożone z wybitnych ekspertów oraz bezprecedensowa na naszym rynku liczba osób zaangażowanych w organizację przedsięwzięcia – mówi Aneta Tyczyńska z agencji Marketing&More. Podstawą kwalifikacji do udziału w konkursie będzie decyzja kapituły oparta na ocenie zgłoszenia, w którym wstępnie opisać będzie trzeba koncepcję dania – im bardziej inspirującą, tym lepiej. Nagrodą główną w konkursie jest 10 000 zł w gotówce. Dodatkowe nagrody dla zwycięskiego zespołu przekroczą 20 000 zł, ale o nich organizatorzy poinformują już wkrótce. Organizatorami konkursu są: Krzysztof Lisiecki, dyrektor generalny Zamku Gniew, Mariusz Gachewicz, szef kuchni Zamku Gniew oraz Paweł Mieszała, cukiernik.

Więcej informacji: konkurs@chefsonly.pl