Dziesiąta, jubileuszowa edycja Targów Expo Sweet odbędzie się w dniach 25-28 lutego, w hali Centrum Expo XXI Warszawa przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie w godzinach od 10 do 18 (28.02 – do 16:30).
Poniżej przedstawiamy wstępny zarys programu targów na rok 2018.
Oprócz wydarzeń oficjalnych zawartych w programie, każdego dnia na stoiskach Wystawców będą się odbywać setki pokazów, premierowych prezentacji i degustacji nowości.
Niedziela 25 lutego 2018
Pierwszy dzień targów. Wstęp dla publiczności od godziny 10:00.
Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów.
praca na elementami dekoracyjnymi 10:00-13:00
ocena prac do 15:30
ogłoszenie wyników od 17:30
Międzynarodowy Konkurs na Cukierniczy Element Dekoracyjny. Konkurs otwarty dla każdego. Tu każdy może wygrać nagrodę. Przygotowaliśmy rekordową pulę do zdobycia. Każda praca, która uzyska powyżej 90% punktów zostanie nagrodzona nagrodą pieniężną w kwocie 500 zł. Zaś za prace, które otrzymają od 80 do 90% zawodnicy dostaną po 200 zł. Dodatkowo Grand Prix – 2000 zł. Jest więc o co walczyć!
instalacja elementów do godziny 11:00
ocena elementów w godzinach 11:00 – 15:00
Pokaz wykonania rekordowego tortu 3D – rozpoczęcie pracy w specjalnej pokazowej pracowni cukierniczej.
Rekord w liczbie unikalnych smaków lodowych pod jednym dachem – 240 smaków do spróbowania w specjalnej strefie degustacyjnej (nie licząc lodów na stoiskach Wystawców!).
Lody będą na miejscu wykonywane w specjalnej pokazowej lodziarni pod kierownictwem jednego najbardziej kreatywnych mistrzów cukierniczych. O szczegółach napiszemy więcej bliżej terminu targów.
Rozpoczęcie prezentacji na Forum Kawy – warsztaty i pokazy baristyczne. Warto przyjść i nauczyć się jak wykorzystać biznesowy potencjał ukryty w kawowych ziarnach.
Poniedziałek 26 lutego 2018
Cukiernicze Mistrzostwa Polski
Konkurs dla zawodowych cukierników. Koniecznie trzeba zobaczyć, co polskie cukiernie mają do zaprezentowania.
Międzynarodowy Konkurs na Cukierniczy Element Dekoracyjny.
ogłoszenie pierwszego etapu wyników ok. g. 12:00 i przyznanie podstawowych nagród
Drugi dzień budowy rekordowego tortu 3D oraz degustacja rekordowej liczby smaków lodowych.
Wystawa tortów i elementów dekoracyjnych.
Warsztaty baristyczne i pokazy na Forum Kawy.
Wtorek 27 lutego 2018
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru.
prezentacja prac i rozdanie nagród – ok. godziny 16.
Wystawa tortów i eksponatów cukierniczych, a także prac z Mistrzostw Cukierniczych będzie cały czas dostępna dla zwiedzających, podobnie jak degustacja rekordowej liczby smaków lodowych.
Środa 28 lutego
Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
12:00 Międzynarodowy Konkurs na Cukierniczy Element Dekoracyjny – ogłoszenie Grand Prix.
Wszystkie atrakcje i wystawy z poprzednich dni targowych nadal będą dostępne (prawdopodobnie z wyjątkiem tortu 3D, który zapewne zostanie zjedzony wcześniej 🙂
UWAGA. Powyższy program to jedynie zarys atrakcji, jakie będą prezentowane na Expo Sweet 2018. Program będzie uzupełniany.