W dniach 12-14 czerwca 2015 roku odbędzie się VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
– propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
– łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
– promowanie producentów polskiej żywności
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek – Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii,
przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą
dwuosobowe ekipy kucharskie w kategoriach:
– kucharze profesjonalni
– uczniowie szkół gastronomicznych
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 22 maja 2015 roku.