25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, która będzie imprezą towarzyszącą „Jedz Pij Warszawo” - największego w Polsce wydarzenia dedykowanego szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharsko-Spożywczej” z 1902 r., kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

W lutym odbędzie się już trzecia edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap” organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy oraz firmy Unilever Food Solutions, Bidfood Farutex , Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Poland National Culinary Team w ten weekend pod kierunkiem selekcjonera Sebastiana Krauzowicza i kapitana Bartosza Petera odbyła kolejny trening w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. 13 lutego nasza kadra wylatuje do Stuttgartu na Olimpiadę IKA.

Klub Szefów Kuchni w tym roku ponownie zagra – zagotuje dla WOŚP. Razem z nim będą gotować kucharze Euro-Toques Polska. Tego dnia we wspólnej pracy dla WOŚP jednoczą się klubowicze, partnerzy - sponsorzy, przyjaciele z branży i uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

21-22 kwietnia polska branża HoReCa spotka się po raz kolejny w Ostródzie w ramach wydarzenia Mazury HoReCa 2020. Wzorem poprzednich edycji organizatorzy stawiają nie tylko na element targowy, ale też szkolenia i konkursy. Po raz pierwszy jednak jednym z tematów przewodnich będzie wpływ branży na środowisko naturalne.

Dziesięć kilogramów golonki, warsztaty wypieku chleba, tort dla dwudziestu osób, czy ekskluzywna kolacja w fine diningowej restauracji – to wszystko i wiele więcej można wylicytować na aukcjach charytatywnych krakowskiej gastronomii dla WOŚP.

Kulinarne serce dla WOŚP zagra również w Markach, podczas wielkiego finału - 12 stycznia. Restauracja szefów przygotuje menu „Zmyslowe połączenie nowoczesności z tradycją, ekstrawagancji z klasyką oraz fantazji z powściągliwością”.

Kalendarium

Najpopularniejsze