Czy ulubione danie smakowałoby tak samo, gdybyśmy mieli okazję zjeść je na talerzu wykonanym dla prezydenta Mościckiego? Albo czy espresso z filiżanki od Tiffany’ego nabierze głębi smaku? Nie od dziś wiadomo, że w doświadczeniu kulinarnym ważne jest nie tylko co jemy, ale i jak, z czego, w jakim otoczeniu. Najbardziej niezwykłe obiekty związane z tematem kuchni będzie można obejrzeć na wystawie „Sztuka od kuchni” od 6 września w DESA Unicum. A później także wylicytować na pierwszej w Polsce aukcji poświęconej kulinariom.

Stanisław Barnaś wytworzył najlepszego oscypka X Europejskich Targów Produktów Regionalnych. W konkursie pokonał 9 przeciwników z całego Podhala. Rywalizacja baców w ramach Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich była ostatnim punktem tegorocznych Targów.

24 września w Barcelonie podczas uroczystej gali zostaną ogłoszeni finaliści The Best Chef Awards 2019. Wśród finalistów znalazł się jeden przedstawiciel z Polski – Wojciech Modest Amaro z restauracji Atelier Amaro.

To już siódma edycja Fine Dining Week, jednego z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Nadchodzący Festiwal potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach, w tym premierowo w Szczecinie.

10 sierpnia w Ustroniu odbyły się 14. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej i Agnieszce Osipowicz z Hotelu Notera w Chojnicach.

Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych przyciągnął na Górną Rówień Krupową tłumy turystów. Nic dziwnego - udział w Targach, na których królują świetne jedzenie, unikatowe rękodzieło i niepowtarzalna góralska kultura to najlepszy sposób na spędzenie wolnego czasu pod Tatrami.

Kalendarium

Najpopularniejsze