Od 12 lutego do 1 marca potrwa Fine Dining Week i odbędzie się w ośmiu regionach Polski. Organizatorzy wraz z siedemdziesięcioma najwybitniejszymi restauracjami zapraszają na ogólnopolski cykl tematycznych przygód kulinarnych. Po raz pierwszy zadaniem wiodących polskich szefów kuchni jest przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się z festiwalowymi gośćmi swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi.

Maciej Majewski szef kuchni La Brasserie Moderne, restauracji warszawskiego hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz Jakub Kasprzak, szef kuchni Sezony. Restauracja i hotel w miejscowości Trzek, a także laureat polskiej edycji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie – Bocuse d’Or, przygotują wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP).

Oferta ponad 300 wystawców z 20 krajów, druga sesja cyklu szkoleniowego Profesjonalny Menedżer Restauracji, warsztaty „Efektywny hotel - od koncepcji do sukcesu”, a także konkursy i pokazy, w których organizację angażują się znani ze szklanego ekranu mistrzowie – to propozycje 24. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro i 13. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. Te najważniejsze w Polsce wydarzenia branży HoReCa odbędą się już 25-27 marca.

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Targi w Krakowie połączyły siły, aby w dniach 8-9 maja po raz pierwszy zorganizować Gluten Free EXPO w Krakowie. Bezglutenowe święto zbiegnie się z 15. Międzynarodowym Dniem Celiakii. 

3 lutego rusza kolejna edycja akcji „Polska od Kuchni” organizowanej przez Fundację WIP Warto im Pomóc. Po raz IX będziemy nagradzać Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. W dotychczasowych ośmiu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 000 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca.

Najpopularniejsze