Paco Pérez, jeden z najwybitniejszych kucharzy świata, który prowadzi restaurację Arco w Olivii Star na stałe zadomowił się w Gdańsku. W trudnym czasie pandemii choroby COVID-19 nie zapomina o swoich przyjaciołach i przekazał znaczną kwotę na zapewnienie żywności personelowi oliwskiego 7 Szpitala Wojskowego.

W związku z zaistniałą sytuacją i problemem z wirusem COVID -19, Komitet Organizacyjny Bocuse d'Or Europe podjął decyzje o zmianie terminu europejskiej selekcji w Tallinie na 3-4 września 2020.

11 lipca odbędzie się konkurs Smaki Galicji nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. Składniki obowiązkowe to – przekąska: polędwica wołowa, olej dyniowy, ricotta zwykła oraz danie główne: przepiórka hodowlana, miód wielokwiatowy.

W rekordowej zimowej edycji festiwalu sztuki restauracyjnej wzięło udział aż 11671 gości – co daje wzrost o 37% wobec poprzedniej edycji Fine Dining Week. Po raz pierwszy festiwal odbył się w nowej formule. Najwybitniejsi szefowie kuchni w kraju przygotowali prawie 150 pięciodaniowych tematycznych degustacji.

11-13 marca w Kołobrzegu odbędą się 29. Targi Gastro-Hotel. Jak podaje organziator w dniu dzisiejszym  „jest to wydarzenie o charakterze regionalnym. Wystawcy to firmy, które są zainteresowane dotarciem do branży HoReCa na linii Pomorza, a odwiedzający to głównie gestorzy z branży gastronomiczno-hotelarskiej z Województwa Zachodniopomorskiego i Pomorskiego”.

W Airport Hotel Okęcie trwa 7. edycja konferencji Gastro Meeting. Tym razem pod hasłem All About Chefs. Na spotkanie przybyli szefowie kuchni, cukiernicy, kucharze i dostawcy produktów i usług z całej Polski.

Na początku marca odbyły się  warsztaty kulinarne Hochland w idei zero waste. Wydarzenie poprowadzili: Damian Kordas, kucharz młodego pokolenia i Jagna Niedzielska, propagatorka ruchu Zero Waste w Polsce. W spotkaniu uczestniczyli influencerzy, którzy pod okiem ekspertów zgłębiali tajniki gotowania zgodnie z filozofią niemarnowania żywności, przyrządzając pyszne dania z serami kremowymi Hochland.

Kalendarium

Najpopularniejsze