Dawid Wantrych i Emilia Czyrko wygrali polskie eliminacje do Les Chefs en Or 2020 zorganizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Zwycięska ekipa z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych pokonała 7 zespołów z całej Polski i zapewniła sobie wyjazd do Paryża przygotowując najlepszą interpretację konkursowego dania składającego się z kaczki, dyni i suszonej śliwki.

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin. W ceremonii uczestniczył również J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, a także Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom.

20 listopada odbył się w Poznaniu finał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Agnieszka Kata z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie wywalczyła staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski – Wielkopolskiego Kucharza Roku.

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ ENOEXPO® są jedną z najważniejszych imprez dla branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej w Polsce. W tym roku Kraków jest pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W związku z tym podczas targów odbędzie się finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019.

W Centrum Praskim Koneser w Warszawie trwa konferencja Made For Restaurant. Tematem przewodnim wydarzenia są „Innowacje w gastronomii – biznes czy prowokacja?”, prezentowane z różnych, międzynarodowych perspektyw.

20 listopada w Akademii Chefmanship w Poznaniu odbędzie się finał 15. edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej organizowanego przez Unilever Food Solutions. W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania głównego z bakłażana i dowolnej kaszy.

Najpopularniejsze