3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie podczas Święta Karpia odbędzie się konkurs Czas na rybę! W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia będą walczyli uczniowie, natomiast w drugi dzień profesjonaliści.

W obliczu szczególnej sytuacji z powodu epidemii koronawirusa, wydawca i redaktor naczelna „Poradnika Restauratora” wystosowali w dniu 22 kwietnia br. list do prezydenta RP, Andrzeja Dudy i prezesa Rady Ministrów, Mateusza Morawieckiego, w którym zwrócili się z apelem o pomoc i wsparcie dla branży gastronomicznej, która stoi przed zagrożeniem swojego istnienia – mowa tu nie o zamykaniu pojedynczych restauracji, ale o upadłości większości podmiotów działających na rynku – to tysiące przedsiębiorców zatrudniających dziesiątki tysięcy pracowników.

Nikt już nie ma wątpliwości, że znaleźliśmy się w trudnej sytuacji – my jako gastronomia i seniorzy – jako osoby najbardziej zagrożone wirusem, często bez możliwości pomocy z zewnątrz. Rozwoziliśmy już posiłki do szpitala na Polanki dzięki współpracy z grupą Widzialna Ręka Trójmiasto. Postanowiliśmy też zorganizować coś na własną rękę, stąd pomysł o przygotowywaniu posiłków dla seniorów i potrzebujących.

Sytuacja, w jakiej znalazła się branża gastronomiczna w czasie epidemii koronawirusa nie ma precedensu. Dlatego też brakuje wzorów zachowań w kryzysie tego typu i sprawdzonych recept na to, jak przetrwać tak trudny czas. Wychodząc naprzeciw ogromnej potrzebie wsparcia merytorycznego płynącej z rynku, FOR Solutions - agencja komunikacji dla branży Food&HORECA organizuje Pierwszą Ogólnopolską Konferencję Kryzysową on-line dla rodzimego biznesu gastronomicznego – MADE FOR Restaurant „Sztuka Przetrwania”. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.

Selgros Cash & Carry przekazał produkty o łącznej wartości ponad 50 tys. zł seniorom i najbardziej potrzebującym w trakcie trwania pandemii koronawirusa. Pomoc została zrealizowana wspólnie z Caritas, z którym firma współpracuje już od ponad 10 lat, regularnie angażując się akcje charytatywne, m.in.: Wigilię Caritas czy Tornister pełen uśmiechów.

Bezprecedensowa sytuacja, która obecnie ma miejsce oraz obostrzenia, które związane są również z funkcjonowaniem Barbary, zmotywowały organizatorów cyklu spotkań wokół jedzenia do tego, by kolejną spontaniczną i interwencyjną Kuchnię dla opornych zrealizować w trybie live i w formie dyskusji z zaproszonymi gośćmi.

Od połowy marca trwa akcja „Nie pozwolę ci się zamknąć”, która powstała z inicjatywy Krajowej Izby Gospodarczej. Jest społeczną inicjatywą zachęcającą klientów do wcześniejszej zapłaty za usługę (w przypadku gastronomii jest to np. lunch, kolacja, chrzciny, urodziny, komunia), która zostanie wykonana w przyszłości.

Kalendarium

Najpopularniejsze