Sodexo Polska On-Site Services w połowie kwietnia otworzył dwie restauracje w budynku Intel Technology Poland w Gdańsku. Jest to debiut nowych konceptów gastronomicznych sieci na terenie Polski - Moment’To by Sodexo oraz Storia Di by Sodexo.

1-2 maja już po raz czwarty na olbrzymiej pływającej scenie zbudowanej z łodzi flisackich na Dunajcu u stóp Trzech Koron w malowniczej wiosce Sromowce Niżne zostanie zorganizowany konkurs kulinarny „Smak Pstrąga w Pieninach”.

Od kwietnia w kawiarniach Starbucks® można spróbować nowego przepysznego owsianego ciastka wypełnionego Nutellą®. Ciastko jest lekkie i delikatnie ciągnie się w ustach. Smakiem zachwyca połączenie płatków owsianych i aksamitnego kremu z orzechów. Do jego wypieku używa się jaj pochodzących od kur z wolnego wybiegu.

Kwiaty mogą na stałe zadomowić się w naszej kuchni. Stokrotki fantastycznie komponują się z sałatkami, a kwiaty mniszka lekarskiego o miodowym smaku świetnie nadają się do syropów i nalewek. Ponadto, można nimi dekorować desery. Bratki ogrodowe stanowią idealny dodatek do dań głównych i serów.

Są nie tylko skarbnicą składników mineralnych i witamin, ale również stanowią jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Szparagi, bo właśnie o nie chodzi, na dobre rozgoszczą się w sezonowym menu restauracji Aruana.

W październiku lub w listopadzie w Karpaczu odbędzie się preselekcje konkursu kulinarnego Bocuse d'Or Europe – polska edycja 2015 r. Powołano komitet organizacyjny, odpowiedzialny za przeprowadzenie selekcji i wyłonienie dwuosobowej drużyny do Bocuse d’Or 2017 – Word Cuisine Contess w Lyonie (27 stycznia), która będzie reprezentować Polskę na konkursie kulinarnym Bocuse d'Or Europe 2016 w Budapeszcie (7 i 8 maja).

25 kwietnia odbył się w ramach kampanii „QMP – wołowina zawsze dobra” – Targ Śniadaniowy na warszawskim Żoliborzu. Podczas degustacji mogliśmy się przekonać jak smakuje polska, dojrzewająca, selekcjonowana wołowina premium oraz skosztować dań przyrządzonych przez Grzegorza Łapanowskiego i jego zespół z Food Lab Studio.

Po raz kolejny osoby zaangażowane w akcję „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” miały okazję spotkać się Josephem Seeletso. Tym razem do swojego studia kulinarnego popularny Józek zaprosił blogerów kulinarnych, którzy na co dzień starają się gotować bez soli.

Najpopularniejsze