25 i 26 stycznia 2020 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo” - największe w Polsce wydarzenie dedykowane szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 r., kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

38 ton żywności przekazało Selgros Cash&Carry na tegoroczną Wigilię Caritas. To już trzeci rok, kiedy firma angażuje się w organizację wyjątkowego wydarzenia na tak dużą skalę, dzięki czemu może mieć ono charakter ogólnopolski. W tym roku, podczas wigilijnych spotkań w 28 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole Caritas spotka się ponad 10 tysięcy samotnych i potrzebujących.

„Meat Chef. SmakuJEMY Święta.” to kolejna, tym razem warsztatowa odsłona kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.” Podczas spotkania zorganizowanego przez Związek Polskie Mięso, uczestnicy wydarzenia mieli okazję do praktycznego sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności kulinarnych w świątecznej odsłonie. Cenieni kucharze: Tomasz Jakubiak i Marcin Budynek ze wsparciem dietetyczki Agaty Dąbrowskiej przygotowali wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem polskiego drobiu i polskiej wieprzowiny oraz zaprezentowali tajniki przyprawiania mięsa.

W weekend w Krakowie wyłoniono laureatów dwóch prestiżowych konkursów baristycznych organizowanych przez Caffè Vergnano. Tytuł Best Barista 2019 przypadł Mariuszowi Bałutowi z kawiarni Saskia zlokalizowanej w Kościanie, natomiast najlepszym basistą w konkursie Race to Racer okazał się Szymon Kiełbasa na co dzień mieszkający w Krakowie.

14 grudnia w Sangate Hotel Airport w Warszawie odbyło się Walne Zebranie Członków OSSKiC oraz kolacja wigilijna w trakcie, której wręczono nominacje do Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Polski Juniorów i Seniorów na IKA Culinary Olympics – Stuttgart 2020.

Startuje trzecia edycja konkursu „Wino na medal” organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać do konkursu importerzy, dystrybutorzy
i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HORECA.

Zdobywczynią pierwszego miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim dla szkół średnich – Monin Cup Junior 2019 została Milena Wysocka otrzymując złoty puchar/shaker za osiągnięcie wyniku 139 punktów na 165 możliwych. Główną nagrodą jest reprezentacja Polski w lokalnych zawodach barmańskich Monin w jednym z krajów Unii Europejskiej. Gala finałowa odbyła się 5 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ulicy Majdańskiej.

Kalendarium

Najpopularniejsze