Już w ten weekend na Zamku w Niemodlinie podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego odbędzie się konkurs kulinarny Czas na rybę!

25 października w Krakowie odbędzie się Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology”. Tematyka kongresu dotyczyć będzie psychologii behawioralnej (mózgowej percepcji smaku), sztuki kulinarnej, turystyki gastronomicznej oraz nowych technologii w żywieniu.

 

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przez 90 minut przygotowywali konkursowe danie, przygotowane z wykorzystaniem kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

 

16 października rozpocznie się największy w Polsce festiwal kulinarny Restaurant Week. Bierze w nim udział rekordowa liczba restauracji, bo niemalże 400 z 15 polskich regionów.

Dziś o godz. 9.30 wystartuej pierwsze pięć drużyn zakwalifikowanych do 19. finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Kim są bohaterowie tego kulinarnego show?

To młodzi, ambitni, niezwykle utalentowani kucharze, którzy swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczynali w restauracjach w różnych zakątkach naszego kraju, a także poza jego granicami. Za najważniejsze doświadczenie zawodowe uważają udział w konkursach kulinarnych – bo zyskują tam wiedzę o tym nad czym powinni jeszcze popracować, by być kucharzami doskonałymi. Cenią sobie ogromnie również staże u boku znakomitych szefów kuchni z Polski i zagranicy – bo to cenna lekcja, dzięki której poznają filozofię różnych kuchni, produkty, techniki oraz zasady, którymi rządzi się zawód kucharza i praca w zespole.

Jak wielu z nas mają swoje autorytety kulinarne, które obserwują i od których się uczą. W gronie tym sławy światowej gastronomii Massimmo Bottura, Gordon Ramsay, Anthony Bourdain czy Rasmus Kofoed. Ale nie tylko od tych znakomitych szefów kuchni czerpią inspirację do swojej pracy. Odnajdują ją też w podróżach, książkach, mediach, rozmowach z kolegami „po fachu”, czasem w zaciszu domu, a czasem w otoczeniu przyrody. Wszyscy zgodnie potwierdzają - ich pasją jest gotowanie. Zgodni są też co do tego, że profesjonalne podejście do gastronomii to wyzwanie, a sukces nie przychodzi tu łatwo i wymaga wyrzeczeń. Oni się tego jednak nie boją, ponieważ marzą o tym by stanąć na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski ściskając w ręku statuetkę kucharza podkręcającego z zadowoleniem wąsa.

O najwyższe miejsce na podium 1 października ubiegać się będą:

Tomasz Ziółkowski i Oskar Wiewiórski
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
Michał Bielecki i Adam Kaczmarek
Marcin Nowak i Maciej Małecki
Piotr Kuzdro i Kamil Tłuczek lub Filip Ziemiński.

Zmagania uczestników oceniać będzie Jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem jurorskim zasiądą ponadto: Jean Bos, Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Bartosz Peter (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w latach 2017 i 2018) oraz Emmanuel Lorieux, Sean Owens, Alain Hostert i Sebastian Pettersson.

Tak zapowiada się drugi dzień targów Polagra Gastro / Invest Hotel.W dzisiejszym programie wydarzeń m.in.:

Kulinarny Puchar Polski - pierwszy dzień finału;
Hotel Investors Meeting – pawilon 7, sala 1F, godz. 12.30 [więcej]
Coffee Village – czyli wszystko o kawie, pawilon 6, stoisko 125 i 125A, od godz. 11.00 [więcej]
MasterClass z Erenstem Jagodzińskim: Zioła w kuchni - smak czy wygląd dania - godz. 10.45, strefa Masterclass - nr 107A,
Odbiór naszego lokalu poprzez wszystkie 5 zmysłów - spotkanie z Tomaszam Chwilowiczem z firmy LUVA Handmade - godz. 11.45, strefa Masterclass - nr 107A.
szkolenia: "Zarządzanie personelem - zmniejsz rotację, zwiększ obroty" oraz "Restauracja musi zarabiać - analiza finansowa".
W programie ponadto pokazy kulinarne MasterClass - od godz. 12.45 w strefie kulinarnej - nr 107A.

Już dziś w strefie kulinarnej w pawilonie 6 finał Konkursu Kulinarnego WorldSkills Poland. 10 najlepszych, młodych kucharzy będzie walczyć o możliwość reprezentacji Polski w konkurencji Gotowanie w największym europejskim konkursie umiejętności zawodowych dla młodzieży EuroSkills 2020 w austriackim Graz.

Lista zawodników Konkurs WorldSkills Poland 2019:
1. Jakub Podlewski –Wrocław
2. Natalia Żołneczko – Bieruń
3. Dawid Rozmus – Gródek nad Dunajcem
4. Wiktoria Madaj – Wrocław
5. Krystian Sak – Trębaczew
6. Daniel Pelechaty – Gorzów Wielkopolski
7. Kinga Piotrowska – Gdańsk
8. Łukasz Wożniak – Łódź
9. Szymon Wylęgły –Kraków
10. Bartosz Wicherek – Gorzów Wielkopolski.

EuroSkills i WorldSkills to konkursy, w których rywalizuje 28 państw z Europy i aż 80 państw w edycji globalnej, czyli WorldSkills. To największe tego rodzaju zawody na świecie. Polska zadebiutowała w EuroSkills 2018 w Budapeszcie i zdobyła medal doskonałości w konkurencji gotowanie. Podczas minionego, światowego konkursu WorldSkills Kazań 2019 polski zawodnik, Maciej Pisarek zdobył srebrny medal w tej samej konkurencji. Podczas konkursu kulinarnego WorldSkills Poland wyłonimy zawodnika, który dołączy do drużyny WorldSkills Poland i będzie reprezentował Polskę podczas kolejnej edycji konkursu.

Zadaniem konkursowym podczas finału Konkursu będzie wykonanie od podstaw przekąski ciepłej i dania głównego oraz zadania sprawdzającego podstawowe umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej.

W jury zasiądą cenieni znawcy sztuki kulinarnej z Polski i z zagranicy:

Iwona Niemczewska Chef Ekspert z Polski - przewodnicząca komisji
Antti Porna Chef Expert z Finlandii
Sean Owens Chef Expert z Wielkiej Brytanii
Evgenii Irishkin Chef Expert z Rosji
Zoltan Kis Chef Expert z Węgier
Zapraszamy do kibicowania młodym kucharzom do pawilonu 6!

Dzisiaj rozpoczynają się targi POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL w Poznaniu – wydarzenie, które pozwoli zanurzyć się w świecie nowoczesnych rozwiązań dla profesjonalnych kuchni i obiektów noclegowych oraz niezwykłych kulinarnych doznań.

Kalendarium

Najpopularniejsze