Dawid Wantrych i Emilia Czyrko wygrali polskie eliminacje do Les Chefs en Or 2020 zorganizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Zwycięska ekipa z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych pokonała 7 zespołów z całej Polski i zapewniła sobie wyjazd do Paryża przygotowując najlepszą interpretację konkursowego dania składającego się z kaczki, dyni i suszonej śliwki.

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin. W ceremonii uczestniczył również J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, a także Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom.

20 listopada odbył się w Poznaniu finał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Agnieszka Kata z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie wywalczyła staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski – Wielkopolskiego Kucharza Roku.

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ ENOEXPO® są jedną z najważniejszych imprez dla branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej w Polsce. W tym roku Kraków jest pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W związku z tym podczas targów odbędzie się finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019.

W Centrum Praskim Koneser w Warszawie trwa konferencja Made For Restaurant. Tematem przewodnim wydarzenia są „Innowacje w gastronomii – biznes czy prowokacja?”, prezentowane z różnych, międzynarodowych perspektyw.

20 listopada w Akademii Chefmanship w Poznaniu odbędzie się finał 15. edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej organizowanego przez Unilever Food Solutions. W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania głównego z bakłażana i dowolnej kaszy.

15 listopada na 33 piętrze gdańskiego wieżowca Olivia Star odbył się preopening restauracji Arco by Paco Pérez, skierowany do środowiska gastronomicznego oraz mediów. Od dzisiaj niekwestionowany autorytet kulinarny, zdobywca 5 gwiazdek Michelin i właściciel kilku restauracji na całym świecie będzie prezentował swoją interpretację fine diningu również w Polsce.

Najpopularniejsze