Podczas targów Polagra w Poznaniu (28.09-1.10) odbędą się eliminacje krajowe WorldSkills Poland 2020. Głównym celem konkursu jest wyłonienie młodych mistrzów fachu. Zwycięstwo daje możliwość zdobycia kwalifikacji do reprezentowania naszego kraju na międzynarodowym konkursie WorldSkills Szanghaj 2021.

 

Podczas EKWSP 2020 odbędą się 4 konkurencje:

  1. Gotowanie 

Gotowanie obejmuje szeroki zakres umiejętności, od tworzenia menu i przygotowywania potraw do restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin, po stołówki i kawiarnie w miejscu pracy. Przygotowywanie pysznych posiłków może być najbardziej oczywistą częścią pracy profesjonalnego szefa kuchni, ale praca wymaga znacznie więcej.

Szefowie kuchni muszą przygotowywać budżety, obliczać marże zysku, kontrolować i zamawiać surowiec, a także śledzić najnowsze trendy żywnościowe. Dobra komunikacja z zespołem jest również częścią wysokiej umiejętności, a dobra higiena jest niezbędna dla zdrowia i bezpieczeństwa klientów i współpracowników.

Chcąc zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

      2. Cukiernictwo 

Tworzenie gorących i zimnych słodkich przysmaków, które są przyjemnością zarówno dla oka, jak i kubków smakowych.
Wyroby cukiernicze mogą wahać się od drobnych ciastek po czekoladki i cukierki. Można je podawać na ciepło lub zimno wszędzie, od hoteli i restauracji po sklepy specjalistyczne.

Cukiernicy będą musieli być wykwalifikowani w projektowaniu produktów przy użyciu cukru, lukru, czekolady i innych składników. Jest to praca dla twórczego artystycznego umysłu, ale wymaga solidnych umiejętności gastronomicznych. Wiele lat szkolenia poświęcone jest tworzeniu najlepszych cukierników, którzy wykazują się również talentem i kreatywnością.

Chcą zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    3. Serwis restauracyjny

Świadczenie usług gastronomicznych dla gości w hotelach i restauracjach, wykazanie się uwagą oraz zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań. Jakość niezapomnianego posiłku to coś, o czym goście często pamiętają tyle, ile serwowanych potraw i napojów.

Oznacza to, że serwis restauracji musI wykazać się rozległą wiedzą na temat rodzajów kuchni i potraw, a zwłaszcza składników i stylu gotowania potraw w menu a la carte. Będą musieli poznać i zrozumieć metody przygotowywania i serwowania, a także używane narzędzia. Niezależnie od tego, czy jest to samoobsługowa kawiarnia, czy pięciogwiazdkowa restauracja, dobre maniery, elegancki wygląd i nienaganna higiena osobista są równie ważne.

Chcąc zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

         4. Carving 

Przepiękne motywy roślinne i zwierzęce wyczarowywane za pomocą nożyków, a następnie barwione, mają wzmagać apetyt gości na dania, które pojawią się na stole. To sztuka, czyli umiejętność artystycznego rzeźbienia w rozmaitych owocach i warzywach.

Przy wykonywaniu tych wspaniałości należy zwrócić uwagę na wiele czynników, które wpływają na estetykę oraz końcowe wrażenie prezentowanej owocowo – warzywnej rzeźby. Wiele z konstrukcji wymaga od uczestnika wręcz umiejętności architektonicznych, a także dużej wytrwałości i wytrzymałości psychicznej. Niektóre warzywa czy owoce rzeźbi się dość mozolnie, a przy stworzeniu wielkiej kompozycji czas może wydłużać się do kilkunastu godzin.

Chcą zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Wyłącznym organizatorem eliminacji jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.

Merytoryczną pieczę nad przebiegiem konkursu będą sprawować najlepsi eksperci branż: Paweł Salamon (Team Lider WorldSkills), Iwona Niemczewska (Ekspert WorldSkills, gotowanie), Michał Doroszkiewicz (Ekspert, cukiernictwo), Grzegorz Górnik (Ekspert, serwis restauracyjny), Grzegorz Gniech (Ekspert, carving) oraz inni eksperci, w tym goście zagraniczni.

W eliminacjach gościnnie wystąpią zawodnicy zagraniczni.

WorldSkills to największy na świecie konkurs umiejętności zawodowych. Za ich przebieg odpowiada światowa organizacja promująca umiejętności zawodowe. Organizowanym przez WorldSkills konkursom towarzyszą rozmaite prezentacje, pokazy, wystawy, konferencje i seminaria branżowe. Konkurs WorldSkills obywa się naprzemiennie co 2 lata z EuroSkills (odpowiednik konkursu WS na Europę). Udział w konkursach biorą najlepsi młodzi przedstawiciele każdej z branży. Konkursy EuroSkills i WorldSkills odbywają się w sześciu obszarach zawodowych (technologia informacji i komunikacji, produkcja i inżynieria, technologia budownictwa, transport i logistyka, usługi społeczne i osobiste, sztuka i moda).

Więcej informacji o eliminacjach: https://worldskillspoland.org.pl/skillspoland2020/

Więcej informacji o organizacji WorldSkills Poland: https://worldskillspoland.org.pl/

Kontakt z ramienia Organizatora: Paweł Salamon – Biuro WorldSkills Poland, Team Leader, 600 179 130 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

 

 

Najpopularniejsze