14 stycznia w poznańskiej restauracji Lizawka odbędzie się wyjątkowe spotkanie towarzysko-konkursowe branży gastronomicznej (Nie)Dzika Kuchnia. Tematem całego dnia będzie dziczyzna. Odbędzie się konkurs w systemie black box dla zaproszonych szefów kuchni, będzie także wspólne gotowanie bigosu oraz dzielenie się pieczonym dzikiem. To druga edycja konkursu Mięso na karnawał.

Konkurs kulinarny jako głównym punktem spotkania. Tym razem organizatorzy zaprosili szefów kuchni, a nie wyłaniali ich w drodze wcześniejszych eliminacji. Zaproszenia do gotowania konkursie otrzymali: Marcin Deckert, szef kuchni Apartamenty Restauracja Za Murem; Waldemar Kaniewski nominacja do Szefa Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau Polska 2019, Restauracja Grodzka 12 w Lesznie; Marek Szuba szef kuchni restauracji IL Padrino w Poznaniu, laureat konkursów organizowanych przez Poznańską Spiżarnię Biesiadników; Roman Serdiuk, szef kuchni Lavenda café & lunch, uczestnik konkursów eliminacji do Kulinarny Puchar Polski m.in. Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego; Michał Fabiszewski MasterChef, finalista MasterChef 2016; Kajetan Buszewicz – Król Gęsiny 2019, szef kuchni DOMU Kitchen & Friends.

Uczestnicy konkursu po wylosowaniu elementu z dziczyzny, będą mieli 5 minut na dokonanie „zakupów” w ukrytym sklepie. Będzie to swoiste polowanie. Partnerem szefa kuchni w konkursie przy gotowaniu będzie osoba wybrana z grona gości, pod warunkiem, że nie będzie to kucharz. Na przygotowanie dania i wydanie, ekipa będzie miała 2 godziny.

W jury konkursu zasiądą partnerzy i przedstawiciele organizatora, ponieważ kucharze będą przygotowywać bigos, gotując go na zewnątrz w dużym kotle. Wśród atrakcji będzie też dzik pieczony w całości, tort oraz popisy kulinarne autora programu telewizyjnego Darz Bór, Przemysława Malca. Nie zabraknie mnóstwa atrakcji i dobrego jedzenia – a wszystko to w restauracji Lizawka przy Bałtyckiej 79. Warto dodać, że w Lizawce znajduje się Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny, a wśród gości będzie trzech z czterech honorowych ambasadorów dziczyzny: Teresa Richter, Mariusz Gachewicz, Juliusz Podolski (współorganizator konkursu). Niestety nieobecny będzie czwarty ambasador Adam Chrząstowski.

Stałym partnerem konkursów kulinarnych organizowanych przez Poznańską Spiżarnię Biesiadników jest Drużyna Szpiku. W czasie spotkań przeprowadzona będzie zbiórka na fundację. Wejście na konkurs to wykupienie cegiełki w wysokości 5 zł.

Konkurs z dziczyzną będzie pierwszym konkursem kulinarnym w roku 2020 organizowanym przez PSB. Na ten rok zaplanowano jeszcze co najmniej dwa: 3. Konkurs Kulinarny Pogromcy Szparagów – w kwietniu oraz 4. Konkurs Kulinarny Gęsina na Imieninach – w październiku.

Organizatorzy: Poznańska Spiżarnia Biesiadników (Juliusz Podolski, Maciej Piątek, Przemysław Lis, Wojciech Wojtkowiak, Andrzej Gołąbek, Marcin Stelmaszyk), Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny (Małgorzata Gruszczyńska, Artur Piotrowski, Mateusz Kołodziejczak), Restauracja Lizawka, Szkoła Smaku w Wojnowicach.

Partnerzy: Adaszak – Ferma Kurza, BidFood Farutex, Bonduelle, Cafe Bayka, Carlsberg, Centrum Dystrybucji Gazu, Centrum Wina, Debic, Fanex, Firma Słomiński, Gacek Hurtownia Owoców i Warzyw, Goodjo, Gospodarstwo Rolno-Warzywne Szymon Bednarek, Grodziska Olejarnia Gałkowski, Las Pol Zakłady Przetwórstwa Dziczyzny Markowski, Lasy Państwowe, Leśniczówka Gościejowice, Marek Wysocki – Pan Ostry, MP Concept, Muszynianka, Oryginalny Sok, Panesco, Tom Gast, SAS, Spomlek – Skarby Serowara, Stallas, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Kalendarium

Najpopularniejsze