Już w ten weekend na Zamku w Niemodlinie podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego odbędzie się konkurs kulinarny Czas na rybę!

 

W pierwszy dzień (5.10) o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyć będą uczniowie szkół gastronomicznych. Natomiast drugiego dnia (6.10) rywalizują szefowie kuchni z całej Polski.

Profesjonaliści:

Zespół z MUSI SUSHI z Lublina (Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak)

Hotel Radisson Blu z Krakowa (Bartosz Lenda, Patryk Studziński)

Restauracja Bajka z Grodźca (Marcin Klich, Kevin Cwielong)

Restauracja Podpromie Anna Pietrasz z Rzeszowa (Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek)

Restauracja Bania z Białki Tarzańskiej (Adrian Rosół, Szymon Szlembarski).

Uczniowie Szkół Gastronomicznych:

Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie (Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska)

Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wielkopolskim (Daniel Pelechaty, Izabela Uberman)

Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie (Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska)

Zespół Szkół Ekonomicznych Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wodzisława Śląskiego (Anna Elsner, Sylwia Smyczek)

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Kędzierzyna-Koźle (Julia Lerch, Julia Myszka).

Produktem obowiązkowym jest karp i maślanka z OSM Olesno.

W jury dla profesjonalistów zobaczymy:

Marcin Soból - przewodniczący 

Adam Chrząstowski

Wojciech Harapkiewicz 

Krzysztof Szulborski

Walentyna Jałocha

Krzysztof Malinowski

Tomasz Smoczyk

Krzysztof Gawlik

 

Jury dla uczniów: 

Walentyna Jałocha - przewodniczący

Krzysztof Malinowski

Wioletta Skuratowicz

Andrzej Jackowiak 

Jacek Dutka 

Tomasz Buchcik 

Leszek Kawa 

Organizatorem konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna (RLGD Opolszczyzna) oraz Kamil Klekowski, szef kuchni. Nadzór merytoryczny nad konkursem sprawuje Euro-Toques.

Kalendarium

Najpopularniejsze