10 sierpnia w Ustroniu odbyły się 14. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej i Agnieszce Osipowicz z Hotelu Notera w Chojnicach.

Na trzecim miejscu uplasowali się Dawid Konior i Kacper Sproski z restauracji Pastamore w Bielsko-Białej. Tegoroczna edycja Mistrzostw odbyła się w studiu kulinarnym RM Gastro. W zmaganiach wzięło udział siedem dwuosobowych drużyn z całej Polski. Zawodnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z combra z polskiej jagnięciny, kalarepy i pieprznika jadalnego oraz deser, którego głównym składnikiem był owczy ser: bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego oraz jeżyn. Rywalizujący kucharze musieli wykazać się znajomością w przygotowywaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji. Ich zmagania oceniało jury w składzie Piotr Szczygielski (przewodniczący jury), Daniel Makulski, Jacek Zięba, Adam Kotomski, Bartłomiej Kubica, Karel Drapal, Piotr Sabała. W roli sędziów technicznych wystąpili Maciej Kołodziejczyk i Grzegorz Bukowiec.

– Uczestnicy konkursu po raz kolejny zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Ubiegłoroczni zwycięzcy, którzy w tym roku obronili tytuł Mistrza Polski w Podawaniu Baraniny, zajęli trzecią pozycję na podium Kulinarnego Pucharu Polski. Liczymy, że w tym roku najlepsze zespoły z Ustronia również zajmą wysokie pozycje w tym prestiżowym ogólnopolskim konkursie – podsumowuje Leszek Makulski.

Organizatorami wydarzenia byli: Leszek Makulski, Kamil Makulski i Agata Czudek. Warto podkreślić, że konkurs odbył się przy wsparciu i pomocy merytorycznej OSSKiC oraz Transgourmet i Selgros Cash&Carry.. Jego współorganizatorami były: miasto Ustroń, Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim, a patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

14. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zakończyły kwalifikacje do 19. edycji Kulinarnego Puchar Polski. Zmagania najlepszych kucharzy w Polsce będzie można podziwiać w dn. 1-2 października w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

 

 

 

baranina 2
baranina 2
baranina 1
baranina 1
68696695_2326527980769209_9148238206850826240_o
68696695_2326527980769209_9148238206850826240_o
68646068_2326529237435750_443398645383954432_o
68646068_2326529237435750_443398645383954432_o
67920372_2326451147443559_7267524804490559488_o
67920372_2326451147443559_7267524804490559488_o
67939228_2326528760769131_3490884285009756160_o
67939228_2326528760769131_3490884285009756160_o
67728758_2326861230735884_5329198749476454400_o
67728758_2326861230735884_5329198749476454400_o
67745397_2326608927427781_5140306001899028480_o
67745397_2326608927427781_5140306001899028480_o
67835757_2326865247402149_2028853550318092288_o
67835757_2326865247402149_2028853550318092288_o
67884825_2326859267402747_3469416728499322880_o
67884825_2326859267402747_3469416728499322880_o
67886236_2326608750761132_6516986536599224320_o
67886236_2326608750761132_6516986536599224320_o
68759641_2326609347427739_8149610894091878400_o
68759641_2326609347427739_8149610894091878400_o
68490888_2326728187415855_2802630099541688320_n (1)
68490888_2326728187415855_2802630099541688320_n (1)
68628222_2326729734082367_7814140563493486592_n (1)
68628222_2326729734082367_7814140563493486592_n (1)
68714223_2326731807415493_8904227972165140480_n
68714223_2326731807415493_8904227972165140480_n
68396193_2326862800735727_5920218938402144256_n
68396193_2326862800735727_5920218938402144256_n
67759436_2326609080761099_3997083594303471616_n
67759436_2326609080761099_3997083594303471616_n
68832322_2326608534094487_1056857839407988736_n
68832322_2326608534094487_1056857839407988736_n
67757067_2326731434082197_6462470671329918976_n
67757067_2326731434082197_6462470671329918976_n
68844718_2326609634094377_8977026868968423424_n
68844718_2326609634094377_8977026868968423424_n

Kalendarium

Najpopularniejsze