Dorszowe Żniwa – fotorelacja

Wydarzenia

Dorszowe Żniwa – fotorelacja

19 lipca 2019

 Po tradycyjnym przemarszu kucharzy, który w tym roku wystartował z Hotel & SPA Trzy Wyspy i zakończył się w Muszli Koncertowej, odbyło się oficjalne otwarcie mistrzostw, prowadzone przez organizatorów oraz współorganizatorów i jurorów Dorszowych Żniw.

W mistrzostwach wystartowało 7 drużyn: Tomasz Jabłoński i Radosław Nyc / Restauracja Sand{acz} / Sand Hotel **** / Kołobrzeg, Marcin Marzec i Kamil Sodo / Restauracja Ponidzie / Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness **** / Busko Zdrój, Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team, Łukasz Wolny i Robert Kopacz / Hotel Holiday Inn City Center / Kraków, Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec, Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz oraz Damian Grządko i Paweł Rostkowski / Dobry Hotel / Gdańsk.

W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski z wykorzystaniem Bavette firmy Sokołów w wersji fine dining, serwowanej na porcelanie Fine Dine oraz dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza, w dwóch wersjach: Fine Dining – z dodatkiem ziemniaczanego puree Farm Frites, oleju z esencją masła Kruszwica oraz Serka Mascarpone Mlekovita, na porcelanie Fine Dine, a także w wersji Street Food – z dodatkiem frytki chłodzonej 12 min Farm Frites oraz oleju z esencją masła Kruszwica, w pojemnikach jednorazowych.

Dorszowe Żniwa 2019, odbyły się w duchu street food, dlatego wszyscy którzy w tym dniu byli obecni w Świnoujściu, dzięki uprzejmości głównego partnera mistrzostw – Ministerstwu Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, mogli posmakować zachodniopomorskiej zupy rybnej oraz wędzonych ryb bałtyckich.

Zmagania kucharzy oceniało jury w składzie: Krzysztof Gradzewicz – przewodniczący, Kurt Scheller, Andrzej Polan, Grzegorz Parczewski, Przemysław Langowski, Ireneusz Koniuszek, Łukasz Konik, Adam Dmyterko, Sebastian Cichy, Piotr Sabala, Tomasz Szydzikowski, Łukasz Lewandowski oraz Dariusz Ratuszniak, które większością głosów wytypowało laureatów:

I miejsce – Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec
II miejsce – Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team
III miejsce – Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz
Nagroda specjalna za smak, ufundowana przez Fine Dine – Łukasz Wolny i Robert Kopacz / Hotel Holiday Inn City Center / Kraków

Ogłoszenie wyników odbyło się podczas kolacji finałowej w Hotel & SPA Trzy Wyspy w Świnoujściu. Organizatorzy wręczyli laureatom nagrody rzeczowe ufundowane przez partnerów wydarzenia oraz puchar mistrzowski i czek o wartości 10.000 zł, złożone na ręce zwycięskiej drużyny.

Podczas kolacji finałowej Stowarzyszenie Kucharzy Polskich wręczyło także tradycyjne już Panteony Kulinarne, które w tym roku trafiły do Grzegorza Kazubskiego i Jacka Kempy.

Partner główny: Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Organizator: Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Współorganizatorzy: Hotel & SPA Trzy Wyspy w Świnoujściu, Krzysztof Wierzba, Beata Białkowska, Województwo Zachodniopomorskie, Miasto Świnoujście, Miejski Dom Kultury w Świnoujściu.

Patronat Honorowy nad mistrzostwami objął Prezydent Miasta Świnoujście Janusz Żmurkiewicz.

Patron merytoryczny: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Polska Akademia Kulinarna.

djmedia:70