Już za 2 tygodnie rozpoczynamy wspólne świętowanie!

Wydarzenia

Już za 2 tygodnie rozpoczynamy wspólne świętowanie!

20 maja 2019

Świętowanie rozpoczniemy już 31 maja we Wrocławiu, gdzie w ramach festiwalu „Europa na widelcu“, o godz.18:30 w Kinie Nowe Horyzonty, wyświetlone zostaną filmy „Okrągły Stół od kuchni” oraz „Opowieści Okrągłego Stołu” autorstwa m.in. Piotra Bikonta. Przed projekcją odbędzie się spotkanie z dziennikarką Katarzyną Bosacką, inicjatorką akcji Menu Wolności oraz Robertem Makłowiczem, jednym z ambasadorów akcji, a po seansie poczęstunek.
Natomiast o godz. 19:30 we wrocławskim Hotelu Monopol odbędzie się wyjątkowa Kolacja Wolności. Na ten niezwykły wieczór złożą się pokazy specjalne wyżej wymienionych filmów, które zostaną powtórzone w Sali Klubowej hotelu Monopol oraz kolacja degustacyjna. Przygotują ją wspólnie dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek, aktualnie szef kuchni Hotelu Stary w Krakowie, Justyna Słupska Kartaczowska z wrocławskiej restauracji Jadka, Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu oraz Mariusz Kozak – obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Menu Wolności w ich interpretacji będzie oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią naszego kraju. W cenie biletu zawarta jest również degustacja polskich win i alkoholi dobranych przez sommelierkę Hotelu Monopol, Michała Jagodę. Udział w kolacji wezmą również Katarzyna Bosacka oraz Robert Makłowicz, a wieczór poprowadzą Lucyna Zembowicz oraz Jakub Gutek z FILMS for FOOD – organizatorzy filmowo-kulinarnej części festiwalu, czyli Filmowej Europy na Widelcu. Bilety na pokaz w kinie oraz na seans z kolacją w Hotelu Monopol można kupić przez stronę Kina Nowe Horyzonty: www.kinonh.pl.

Następnego dnia, czyli 1 czerwca burmistrz dzielnicy Wilanów w Warszawie, zaprasza wszystkich od godz. 11.00 na Śniadanie Wolności. Na patio Royal Wilanów przy ul. Klimczaka 1, smażona będzie Jajecznica Wolności z 1989 jaj kur z wolnego wybiegu. Do jajecznicy piekarnia Grzybki upiecze 30 kilogramowy Chleb Wolności.

Niektóre z zaplanowanych przez miasta atrakcji są po prostu niesamowite: w Bydgoszczy cukiernia Sowa przyrządzi słodką replikę okrągłego stołu, przy którym będą stały czekoladowe krzesła; w Wadowicach nie zabraknie oczywiście darmowych kremówek papieskich, a w Kielcach…samorządowcy zapraszają na Śniadanie kontakt@menuwolnosci.pl Aneta Kołaszewska tel. 500 411 377 Strona 2
Wolności składające się z 1989 jaj ugotowanych na twardo, podanych z Majonezem Kieleckim. Polska Grupa Porcelanowa, w której skład wchodzą fabryki Ćmielów, Chodzież i Lubiana, wypuści okolicznościowy ozdobny talerz z logo akcji, które zaprojektował Andrzej Pągowski.

– Marzyłam o tym, żeby to piękne, czerwcowe święto, wręcz stworzone do pikników i radości, wyglądało właśnie w ten sposób – mówi Katarzyna Bosacka. – Ale pozytywny odzew z jakim się spotkaliśmy, przerósł nasze oczekiwania! W ciągu dwóch miesięcy nasz profil na FB polubiło prawie 3 tysiące osób, zaangażowaliśmy do współpracy 30 miast, zgłosiło się do nas kilkadziesiąt restauracji, szkół i hoteli z całej Polski, tworząc w sumie kilkaset mniejszych i większych wydarzeń, pod wspólną nazwą Menu Wolności – dodaje.

Ambasadorzy akcji Menu Wolności: Robert Makłowicz, Andrzej Pągowski, Agnieszka Kręglicka, Dorota Wellman, Andrzej Polan, Katarzyna Błażejewska Stuhr i Maciej Stuhr, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Łapanowski, Piotr Kucharski, Adam Chrząstowski.

Wydarzenia związane z akcją Menu Wolności można śledzić na FB raz na stronie www.menuwolnosci.pl .

Akcja realizowana jest we współpracy z Urzędem Dzielnicy Warszawa Wilanów, Miastem Wrocław oraz inicjatywą FILMS for FOOD.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.