Wydarzenia

Pomorskie Potyczki Kulinarne – lista uczestników

02 kwietnia 2019

Znamy już uczestników 16. edycji Pomorskich Potyczek Kulinarnych, którzy 26 kwietnia zawalczą o nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu 2019.

Rafał Stegnicki / Warchały Hotel Natura Mazur

Dominik Świątecki / IBB Hotel Andersia Poznań

Tomasz Czarnecki / Restauracja Babinicz w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie – Zdroju

Tomasz Ziółkowski / Powidok Restauracja Autorska Łódź

Michał Zieliński / Kompromis Warszawa

Michał Gasz / Musi Sushi Lublin

Tomasz Grota / Piroman Steak House Sopot

Daniel Kmita / Hotel Puro Kazimierz Kraków

Dominik Maćko / Four points by Sheraton Warszawa

Karol Radtke / Primavera Jastrzębia Góra

Mikołaj Adamczyk / Mercure Poznań Centrum

Orzech Piotr / Hotel Czarny Potok Resort SPA Konferencje w Krynicy Zdrój

Rezerwowa / Magdalena Świątkowska / Tłusta Kaczka Gdynia

„Dorsz Bałtycki oraz policzki z dorsza” to temat i zadanie konkursowe uczestników 16. edycji Pomorskich Potyczek Kulinarnych. Konkurs dla kucharzy profesjonalnych odbędzie się 26 kwietnia w nadmorskim obiekcie Primavera Jastrzębia Góra. Uczestnicy konkursu będą mogli się ubiegać o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Kucharze, którzy wezmą udział w konkursie będą musieli przygotować danie główne (6 porcji) i będą mieli na to 1 godzinę 30 minut. Do konkursu zakwalifikowanych zostanie 12 kandydatów wśród zgłoszonych kucharzy pracujących na co dzień w lokalach gastronomicznych, bez względu na rodzaj lokalu i lata praktyki w zawodzie.

16. Pomorskie Potyczki Kulinarne odbędą się w ramach Primavera Food Days odbywającego się w Primavera Jastrzębia Góra. Oprócz strefy wystawców, odbędą się również ciekawe prelekcje i pokazy. Pierwszego dnia odbędzie się konkurs dla uczniów – 2. Turniej Kulinarny Prima Zdrowie, który ma na celu wyłonienie nowego talentu kulinarnego Polski północnej. Event uświetni swoją obecność Gwiazda Kulinarna, która zostanie ujawniona już za 2 tygodnie.

Uczestników obu konkursów oceni profesjonalne jury gwarantujące zachowanie wysokiego poziomu konkursu. Przewodniczącym jury, podobnie jak w roku ubiegłym, będzie Tomasz Szymański.

Zwycięzcy 16. Pomorskich Potyczek Kulinarnych ogłoszeni zostaną po konkursie 26 kwietnia podczas uroczystej, wieczornej Gali w sali bankietowej Primavera Jastrzębia Góra.

Organizatorem konkursu jest Dariusz Gwiazda, szef kuchni Primavera Jastrzębia Góra a gospodarzem eventu Primavera Jastrzębia Góra.