Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru – lista restauracji

Wydarzenia

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru – lista restauracji

14 stycznia 2019

19 lutego w Centrum Expo XXI w Warszawie odbędą się 6. Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru „Expo Sweet 2019”. Temat mistrzostw brzmi: A w tym roku temat dziki: czekolada i tropiki. Każdy zespół musi przygotować 12 sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Dziesięć zostanie przedstawionych do oceny i degustacji dla jurorów, zaś dwa losowo wybrane będą przekazane fotografowi oraz publiczności. Gramatura całego deseru powinna zawrzeć się w granicach 80-120 gramów łącznie z dekoracjami (bez talerza).  Czas na przygotowanie prac wynosi 2 godziny (120 minut). Po tym czasie trzeba przerwać pracę i przedstawić do oceny jury Mistrzostw deser w takiej postaci, w której się znajduje. Dodatkowo zespół ma 15 minut na przygotowanie miejsca pracy (boksu konkursowego) i przekazanie przewodniczącemu jury receptury deseru, oraz 15 minut na posprzątanie boksu, czas ten nie wlicza się do 2 godzin, w ciągu których zespoły mają czas na przygotowanie prac konkursowych.

Lista restauracji zakwalifikowanych do finału Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru: 

• Albertina Restaurant & Wine  

• Browar Wiatr Hotel *** 

• Grand Hotel Rzeszów Sp.z o.o. 

• Hotel DeSilva Premium Opole 

• Kamienica numer 6  

• Park Hotel 

• Powidok – restauracja autorska

• Restauracja Art 

• Restauracja Bazar 1838

• Restauracja Cucina 

• Restauracja Halka (Hotel Aries) 

• Restauracja Pastamore (Hotel Grępielnia).

Organizatorem Mistrzostw jest EXPO SWEET EZIG – Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych. Patronami merytorycznymi Mistrzostw są – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także Trendy Chef Team.

Wszelkie pytania odnośnie regulaminu – mistrzostwa@exposweet.pl. Pytania można nadsyłać do dnia 4 lutego 2019.

regulamin

fot. exposweet