Młodzi kucharze odkryli tradycyjne polskie smaki na Mikserze Kulinarnym

Wydarzenia

Młodzi kucharze odkryli tradycyjne polskie smaki na Mikserze Kulinarnym

26 listopada 2018

Za nami kolejne spotkanie edukacyjne dla uczniów szkół gastronomicznych organizowane w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. W listopadowym Mikserze Kulinarnym udział wzięło ponad 170 młodych adeptów sztuki kulinarnej z całego kraju. Temat przewodni wydarzenia nawiązał do setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Listopadowy Mikser Kulinarny przyciągnął do Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie ponad 170 młodych kucharzy z całej Polski. Pokaz kulinarny poprowadzili Michał Grzywacz i Cezary Powała – szefowie kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie. Zaprezentowali oni rosół z żabich udek z makaronem z pomidorów i naleśnikiem z czarnuszką, a także comber jagnięcy z jabłkowym puree z buraków, pikowaną szarlotką i kwaśną śmietaną – współczesne interpretacje przepisów zaczerpniętych z pierwszych polskich książek kucharskich. Na uczestników czekała także prelekcja nt. historii kuchni polskiej, którą poprowadził Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Po Mikserze Kulinarnym uczniowie rozwiązali test sprawdzający wiedzę. Dwie osoby, które zdobędą najwyższy wynik, czeka specjalna nagroda – tygodniowy staż w kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie pod czujnym okiem szefów kuchni: Michała Grzywacza i Cezarego Powały.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodych kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”).