Emil Guzik – polski finalista w konkursie Les Chefs en Or

Wydarzenia

Emil Guzik – polski finalista w konkursie Les Chefs en Or

15 października 2018

Do konkursu kulinarnego Les Chefs en Or pozostało 27 dni! Dwoje reprezentantów Polski spędzi ten czas intensywnie trenując w nowo otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą. Polskim finalistą konkursu w kategorii Uczeń jest 21-letni Emil Guzik, młody, uzdolniony kucharz z wielkim apetytem na zwycięstwo.

Pomimo młodego wieku, Emil Guzik od lat konsekwentnie zbiera cenne doświadczenie i rozwija swój talent kucharski. Naukę gotowania rozpoczął w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, a pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracji Hawełka mieszczącej się przy Rynku Głównym w Krakowie. Brał udział i był laureatem wielu konkursów kulinarnych. Do jego głównych osiągnięć można zaliczyć: zajęcie 2. miejsca w Międzynarodowym Konkursie „Smak Gościnności” w Myślenicach i w Małopolskim Konkursie Kulinarnym „Stół Pięknie Nakryty”. Od sierpnia jest członkiem załogi restauracji Moonsfera na dachu warszawskiego Centrum Olimpijskiego. Pierwsze doświadczenie w Les Chefs en Or zdobył w 2016 roku. Wtedy udało mu się zakwalifikować do pierwszej czwórki w eliminacjach konkursowych. Dzięki zaangażowaniu i ciężkiej pracy w tym roku będzie reprezentował Polskę jako jeden z finalistów w kategorii juniorów.