Dolnośląscy Szefowie Kuchni od kuchni

Wydarzenia

Dolnośląscy Szefowie Kuchni od kuchni

27 sierpnia 2018

Pod tą nazwą kryje się cykl pokazów organizowanych przez Bidfood Farutex w Akademii Kulinarnej Farutex we Wrocławiu. Do tej pory odbyły się trzy wyjątkowe spotkania, kolejne zaplanowane są jesienią. Cykl „Dolnośląscy Szefowie Kuchni od kuchni” ruszył w 2017 r. Ma za zadanie pokazać warsztat pracy lokalnych szefów kuchni, którzy inspirują i zachęcają do kulinarnych poszukiwań. Swoje autorskie menu zaprezentowali Marcin Bielec i Wojciech Harapkiewicz. Ostatnie spotkanie odbyło się w połowie lipca – pokaz prowadził Olaf Ratz z restauracji Fuego w AC Hotel by Marriott we Wrocławiu. Każdy z zaproszonych gości skomponował zaskakujące połączenia smaków, takie jak gołąb podany w drobiowym bulionie z piklowanym kalafiorem, smardzami i brukselką czy dorsz z kurkami, ziemniakami fioletowymi i prosecco. W pokazach wzięli udział szefowie kuchni, managerowie oraz właściciele hoteli i restauracji z województw dolnośląskiego i opolskiego.

fot. Bidfood Farutex