Merrill J. Fernando nagrodzony przez WACS

Wydarzenia

Merrill J. Fernando nagrodzony przez WACS

08 sierpnia 2018

Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni (World Association of Chefs’ Societies – WACS) przyznało Merrillowi J. Fernando,­ założycielowi firmy Dilmah nagrodę za całokształt pracy – Lifetime Achievement Award. Ponad tysiąc reprezentantów stowarzyszenia zgromadzonych podczas tegorocznego Światowego Kongresu Szefów Kuchni w Kuala Lumpur, doceniło jego niespotykaną pasję i zaangażowanie w produkcję  najwyższej jakości herbaty oraz w pracę na rzecz ludzi w potrzebie. Nagrodę wręczył prezes WACS – Thomas Gugler.

Merrill J. Fernando, jak sam przyznaje „poświęcił swoje życie herbacie“. Założyciel Dilmah przez niemal 40 lat walczył o ochronę krajowych dóbr przed dominacją wielkich przedsiębiorstw w przemyśle herbacianym na Sri Lance. Wysiłek został zwieńczony założeniem firmy Dilmah w 1988 roku.  Był to nie tylko sukces samego założyciela, ale także lokalnych rolników. Po raz pierwszy herbata zaczęła być uprawiana, zbierana, pakowana i znakowana u źródeł. 

Dla Merrilla J. Fernando herbata to poza wymiarem biznesowym, przede wszystkim element tożsamości i fundament rodziny. Swoją firmę nazwał na cześć synów – Dilhana i Malika, którzy obecnie zajmują się jej zarządzaniem i kontynuują pasję ojca do produkcji herbaty. Drugi istotny aspekt działań Dilmah stanowi praca na rzecz społeczeństwa. Właśnie dlatego minimum 10% zysków firmy trafia do Fundacji Charytatywnej Merrilla J. Fernando (www.mjffoundation.org), która wspiera  osoby potrzebujące, głównie młodzież i kobiety żyjące w trudnych warunkach ekonomicznych i społecznych, dzieci wymagające specjalnej opieki i marginalizowane ekonomicznie społeczności. 

Niespotykane zaangażowanie w działania charytatywne to dla partnerów Dilmah wzór do naśladowania. 

– Rodzina Dilmah to dla mnie nie tylko herbata. Kilka lat temu zostałem zarażony miłością, jaką wkładają oni w swoją pracę. Ich działalność zasługuje na najwyższy podziw i szacunek. Ci Ludzie są zjawiskiem na skalę światową. Marka Dilmah jest partnerem WORLDCHEFS – organizacji, której reprezentantem w Polsce jest OSSKiC. Współpraca z Dilmah to dla nas kucharzy i ludzi HoReCanaprawdę wielkie wyróżnienie. Jest to także drogowskaz – warto wspierać tych, którzy wspierają – mówi Jarek Uściński – prezes OSSKiC, który miał okazję uczestniczyć w tegorocznym Światowym Kongresie Szefów Kuchni.

Dilmah wspiera także Empower Culinary School – szkołę kulinarną, certyfikowaną przez WACS, oferującą darmowy program szkoleń kulinarnych skierowanych do młodych kobiet i mężczyzn żyjących w trudnych warunkach społecznych i ekonomicznych. W sierpniu tego roku powstanie kolejna szkoła – Empower Culinary & Hospitality School. Będzie się ona mieścić w MJF Centre East – największej prywatnej fundacji na Sri Lance, która została stworzona po to, by pomagać między innymi niepełnosprawnym dzieciom. 

Dilmah School of Tea to cykl szkoleń dla Partnerów Biznesowych, których program jest certyfikowany przez WACS. SoT ma na celu propagowanie eksperckiej wiedzy na temat herbaty – jej pochodzenia, sztuki parzenia i serwowania oraz szerokiego jej wykorzystania w gastronomii.  

Wszystko to sprawia, że z marką Dilmah współpracują partnerzy najwyższej klasy, między innymi hotel Radisson BLU Centrum w Warszawie. 

– Jako szef kuchni, ale też prywatnie wybieram firmy, za którymi stoi prawdziwa historia. Miałem zaszczyt poznać osobiście Merrilla i jego rodzinę. W 2017 roku zostałem zaproszony do odwiedzenia jego plantacji i fabryki na Sri Lance. Pobyt w siedzibie Dilmah i odbyte tam szkolenie sprawiły, że moje postrzeganie herbaty zmieniło się diametralnie. Gdy otwieraliśmy hotel Radisson BLU Centrum, nasz wybór był już ściśle określony. Zdecydowaliśmy się na markę Dilmah ze względu na fakt, że jest to firma zaangażowana społecznie oraz oczywiście ze względu na szeroki asortyment herbat, bogactwo smaków i kolorów. Herbata to dla mnie nie tylko napój, ale służy też jako „przyprawa“ do budowania  smaku w różnorodnych daniach oraz do odkrywania nowych połączeń – podkreśla Dariusz Zahoranski, szef kuchni w hotelu Radisson BLU Centrum w Warszawie.