Jubileuszowe Pomorskie Potyczki Kulinarne

Wydarzenia

Jubileuszowe Pomorskie Potyczki Kulinarne

07 maja 2018

Tomasz Sowiński z restauracji Pasja w Gorzowie Wielkopolskim został zwycięzcą 15. Pomorskich Potyczek Kulinarnych. Drugie miejsce przypadło Tomaszowi Grocie z Piroman Steak House w Sopocie, a trzecie miejsce Arturowi Lenczewskiemu z restauracji Pięć Dębów w Supraślu. Organizatorem konkursu był Dariusz Gwiazda, szef kuchni hotelu Primavera w Jastrzębiej Górze.

W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu sześciu porcji dnia głównego wykorzystując obowiązkowy składnik – z dzikiego ptactwa, dodatkowo należało wykorzystać dowolne produkty z oferty firm sponsorskich- : Nestle, Bonduelle, Bidfood Farutex.

Drugiego dnia odbył się 1. Turniej Kulinarny Prima Zdrowie. Tematem przewodnim była żurawina z Kaszub. Do konkursu zgłosiło się osiem zespołów ze szkół z Władysławowa, Pucka, Wejherowa, Słupska, Kościerzyny oraz Kłanina. Najlepszym daniem okazała się polędwiczka z dorsza zapiekana z masłem żurawinowym, pieczone warzywa, z nalewką żurawinową, wiórki z ogórka, z pudrem z żubrówki. Danie to przygotowała Sandra Jakubowska i Aleksander Kopras z Powiatowego Zespołu Szkół Gastronomicznych w Kościerzynie.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.