Francja zwycięzcą Lodziarskich Mistrzostw Świata w Rimini

Wydarzenia

Francja zwycięzcą Lodziarskich Mistrzostw Świata w Rimini

25 stycznia 2018

20-23 stycznia w Rimini rywalizowało 12 zespołów podczas 8. edycji Coppa del Mondo della Gelateria. Pierwsze miejsce zdobyli Francuzi. Na drugim miejscu uplasowali się Hiszpanie, a na trzecim Australijczycy. Polski team pod wodzą kapitana Tomasza Szypuły zajął siódme miejsce.

Temat prac konkursowych był dowolny, co dało zawodnikom szerokie pole do popisu. Obok motywów związanych z naturą (Korea, Szwajcaria) pojawiły się prace inspirowane filmem (Australia, Maroko), kulturą i narodową tradycją (Hiszpania) czy innowacji (Japonia). Polacy zaprezentowali tradycyjne smaki i przyrodę Podhala. Polskę reprezentowali mistrzowie cukiernictwa: Sebastian Szmyd (team manager), Tomasz Szypuła (kapitan), Łukasz Parzymski, Damian Wiśniewski oraz Rafał Macała.