Stół szefów kuchni OSSKiC dla WOŚP

Wydarzenia

Stół szefów kuchni OSSKiC dla WOŚP

08 stycznia 2018

14 stycznia, w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni w sztabie WOŚP w Markach, szefowie kuchni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) rozpoczynają wyjątkową podróż kulinarną po niemalże wszystkich kontynentach globu. Serwowane dania to autorskie wykonanie w nowoczesnej aranżacji, z zastosowaniem najnowszych trendów i technik sztuki kulinarnej.

Stół szefów przygotowują:

Adam Michalski, Jarosław Uściński, Zbigniew Łęgowski, Piotr Więcławski – Vienio, Marta Zielińska, Jacek Schliske, Paweł Zieliński.

Menu Stół Szefów WOŚP 2018:

Panna cotta z rukwi wodnej pod delikatnym musem z wędzonego dymem olchowym pstrąga tęczowego w otoczeniu pianki z musztardy i soczystych jabłek osnuta aromatem pachnotki zwyczajnej (modern cuisine);

Rilletes z dzikiego halibuta atlantyckiego w kompozycji endywii, sałat, ziół i aromatu majonezu z cytrusów ukrytego pomiędzy wierszami (modern cuisine);

Ceviche z łososia norweskiego w kompozycji miodu nektarowego, aromatycznej cytryny hiszpańskiej i delikatnych pióropuszy fenkuła włoskiego otulone niezastąpionym sosem tatarskim subtelnie podkreślonym dębowymi ogórkami kiszonymi w beczce (fusion Ameryka południowa – Europa);

Delikatna ośmiornica na bukiecie warzywnego makaronu papardelle w aromatach emulsji maślanej wzbogaconej dojrzałą marakują (Fusion basen morza śródziemnego);

Zupa Pho ze świeżym tuńczykiem i pędami młodego szpinaku (kompozycja rejonu Indochin);

MA PO TO FU VEGE (oryginalna kompozycja rejonu Sichuan);

Filet z polędwicy indyka pod sosem z kasztanów pieczonych w towarzystwie gratin (modern couisne – Europa);

Filet z polędwiczki wieprzowej BBQ ( USA );

Kotlecik jagnięcy na puree z kremowych batatów w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie UZO i mięty w greckim stylu (kuchnia bałkańska);

Konfitowane udko kaczki w kompozycji pieczonej papryki, aromatu balsamicznego octu herez pod sosem z hiszpańskich pomarańczy (modern cuisine – Hiszpania);

Szarlotka w maśle kakaowym pod białą czekoladą w towarzystwie galaretki z Żubrówki (sweet fusion – modern cuisine);

Ptyś z kruszonką kakaową w kompozycji z musem waniliowym i culis malinowym (modern cuisine).

Wspólne smakowanie od 15.00

26 Finał WOŚP Hala Sportowa ul. Duża 3, Marki

WIĘCEJ: https://www.facebook.com/events/652240615166687/permalink/659195141137901/