Już 200 restauracji dołączyło do akcji Czas na gęsinę

Wydarzenia

Już 200 restauracji dołączyło do akcji Czas na gęsinę

09 listopada 2017

Do 11 listopada zostało jeszcze tylko kilka dni, a lista restauracji, które zadeklarowały serwowanie gęsiny pod marką „Kujawsko-pomorskiej gęsiny na św. Marcina” przekroczyła już 200 lokali. Najwięcej ma swoją siedzibę w województwie kujawsko-pomorskim, bo aż 51. Pozostałe miejsca to województwo śląskie – 24, wielkopolskie – 23, mazowieckie – 22, pomorskie – 21, małopolskie – 17.

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, odbywający się od kilku lat w Przysieku, stał się największym w Polsce kiermaszem gęsich tuszek i produktów z gęsiny. Dzięki aspektom promocyjnym, edukacyjnym i rekreacyjnym, jest atrakcyjną imprezą, którą odwiedza w ciągu dwóch dni kilkanaście tysięcy osób.

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY

PRZYSIEK k. TORUNIA

11 LISTOPADA (SOBOTA)

GODZ. 10:00 – 17:00

10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego

10:00 Początek działalności Gęsiej Karczmy ze strefą gastronomiczną i biesiadą przy muzyce na żywo

10:30 Filmowe archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” (telebim)

11:00 Prezentacje kulinarne: Łukasz Lofek „Gęsie udko sous vide na gęsim demi glace z pęczotto oraz modrą kapustą” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)

12:30 Prezentacje kulinarne: Katarzyna Bosacka „Zupa dyniowa na gęsich skrzydłach z żubrówką” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)

13:30 Siłacz dnia – konkurs z nagrodami (siłomierz)

14:00 Prezentacje kulinarne: Łukasz Lofek „Gęsie pipki, czyli żołądki gęsie gotowane z warzywami w sosie curry (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)

15:00 Wręczenie nagrody „Złoty półgęsek” 2017 (Gęsia Karczma)

15:30 Katarzyna Bosacka „Gęś pieczona w majeranku, nadziewana szarymi renetami z modrą kapustą i dodatkami” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)

16.30 Filmowe archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” (telebim)

STREFA DLA DZIECI (stołówka w budynku ODR)

Krótkie przedstawienia teatralne:

11:00 „Gęsie pióro piórem piszę“ czyli homonimy

13:00 „Gęsi gęg wzbudza lęk“ czyli palindromy

15:00 „Gąska woła – kąsa głowa“ czyli anagramy

Warsztaty artystyczne

Plac zabaw i atrakcje dla najmłodszych

Konkursy z nagrodami

INNE ATRAKCJE: fotobudki, ścianka wspinaczkowa, siłomierz, zabawy i konkursy z nagrodami

 

12 LISTOPADA (NIEDZIELA)

10:00 – 17:00

10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego

10:00 Początek działalności Gęsiej Karczmy ze strefą gastronomiczną i biesiadą przy muzyce na żywo

10:30 Filmowe archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” (telebim)

11:00 Gęsie Koło Fortuny – konkurs z nagrodami (Gęsia Karczma)

11:00 Prezentacje kulinarne: Rafał Godziemski „Gęś confit w tymianku cytrynowym z pomarańczą, duszone śliwki w wiśniówce i z jabłkami i kardamonem, opiekane kluseczki serowe z miętą” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)

12:00 Gęsie Koło Fortuny – konkurs z nagrodami (Gęsia Karczma)

12:00 Prezentacje kulinarne: Rafał Godziemski: „Żołądki z gęsie w sosie winno-maślanym, kremowe ziemniaczki w wędzonym maśle oraz szpinak z szynką kujawską i boczniakami” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)

13.00 Gęsie Koło Fortuny – konkurs z nagrodami (Gęsia Karczma)

13.15 Prezentacje kulinarne: Magda Gessler „Polska gęś owsiana według Magdy Gessler” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)

14.30 Siłacz dnia – konkurs z nagrodami (siłomierz)

15.00 Prezentacje kulinarne: Magda Gessler „Wątróbki gęsie według przepisu Magdy Gessler” (pokaz zakończony degustacją, aula ODR)

16.30 Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” (telebim)

STREFA DLA DZIECI (stołówka w budynku ODR)

Krótkie przedstawienia teatralne:

11:00 „Gęsie pióro piórem piszę“ czyli homonimy

13:00 „Gęsi gęg wzbudza lęk“ czyli palindromy

15:00 „Gąska woła – kąsa głowa“ czyli anagramy

Warsztaty artystyczne

Plac zabaw i atrakcje dla najmłodszych

Konkursy z nagrodami.