Kolacja Szefów Kuchni w Gdańsku

Wydarzenia

Kolacja Szefów Kuchni w Gdańsku

13 października 2017

7 października w Gdańsku dziesięciu trójmiejskich szefów kuchni spotkało się, żeby wspólnie przygotować kolację. Impreza odbywała się w ramach projektu „Serce do garów”, który powstał z inicjatywy Philippe Abrahama. Tym razem wspierała trójmiejską akcję, mającą na celu zwrócenie uwagi na rzadkie choroby genetyczne.

Kolacja odbyła się w sali Atom Clubu na terenie Stadionu Energa Gdańsk gdzie szefowie kuchni na oczach gości przyrządzili siedmiodaniowe autorskie menu. Wieczór poprowadził Michał Łapiński. Oprawę muzyczną zapewniła wokalistka Islet w duecie z Adrianem Zasadą.

Menu:

Amuse-bouche (bonito, shiso, miso, sezam) – Martin Gimenez Castro

Przystawki:

Zimna (jajko z pietruszką, ziołami i grzybami) – Jacek Fedde (Fedde Bistro) oraz Jacek Koprowski (Restauracja Sztuczka) Ciepła (wieprzowina z kiszoną kapustą, kasztanami oraz ikrą) – Adam Woźniak (Bistro B13) i Rafał Wałęsę (Restauracja Sztuczka, Sztuczka Bistro)

Zupa (wywar rybny na bazie śledzia) – Damian Mazurowski (Restauracja Kubicki) oraz Paweł Wątor (Eliksir)

Ryba (łosoś, pasternak, nori i szafran) – Marcin Popielarz (Biały Królik) oraz Kamil Sadkowski (K5 – Akademia Kulinarna)

Mięso (dzik, topinambur, burak, pietruszka, kasztany, rokitnik) – Philippe Abraham (Petit Paris) i Grzegorz Labuda (Szafarnia 10)

Deser (tarta śliwkowa podana w kuli z białej czekolady wypełnionej kremem migdałowym) – Krzysztof Ilnicki z cukierni Umam.

W trakcie wydarzenia odbyły się też dwie licytacje, podczas których goście wylicytowali m.in. bluzę z autografami szefów kuchni, kolację degustacyjną oraz degustację cygar i alkoholi w Eliksirze, kurs kulinarny w Akademii Kulinarnej. W sumie udało się zebrać prawie 11 tys. zł, które przeznaczone zostaną na diagnostykę i leczenie rzadkich chorób genetycznych.

Foto: Food Photography & Styling Iwona Kowalska