Różnorodna kuchnia Fridy Kahlo  w Concordia Taste

Wydarzenia

Różnorodna kuchnia Fridy Kahlo w Concordia Taste

05 października 2017

Jesień w Concordii Taste inspirowana jest kuchnią Fridy Kahlo. Przepisy dla poznańskiej restauracji przygotowała Pamela Montellano Lopez, szefowa kuchni w Ambasadzie Meksykańskiej. Concordia Taste jest oficjalnym partnerem wystawy „Frida Kahlo i Diego Rivera. Polski kontekst”.

Fascynację Fridy Kahlo tradycyjnymi meksykańskimi motywami widać nie tylko w jej malarstwie i ubiorze, ale również kuchni. Legendarne bankiety, które przygotowywała w słynnym Casa Azul przepełnione były daniami z jej rodzinnej kultury. Uwielbiała wszystko, co emblematyczne i rdzennie meksykańskie – stała się więc na świecie rozpoznawalnym symbolem kraju, z którego pochodziła.

W listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO jako wzorzec kulturowy zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków. Ekspozycja „Frida Kahlo i Diego Rivera. Polski kontekst” zainspirowała restaurację Concordia Taste (partner wystawy) do stworzenia pretekstu do rozsmakowania się nie tylko meksykańskiej kuchni, ale również kulturze.

Apetyt malowany – live cooking i tematyczny lunch

Kuchnia meksykańska to wielka różnorodność dań, przypraw, aromatów i smaków. Inspiracja tradycją Indian oraz silne wpływy europejskie tworzą na talerzach wybuchową i egzotyczną mieszankę. Już w sobotę 7 października o godz. 19 Concordia Taste zaprasza na wieczór „Kuchnia Fridy Kahlo. Live cooking”. Oryginalne przepisy inspirowane historią kraju Fridy, a także spotkaniami w Casa Azul, przekazała restauracji Pamella Montellano Lopez – szefowa kuchni ambasadora Meksyku w Polsce i absolwentka prestiżowych studiów gastronomicznych na Universidad del Claustro de Sor Juana w Ciudad de México. 

Rezerwacji można dokonać pod adresem restauracja@concordiataste.pl  lub telefonicznie  61 667 44 19.

Na wybrane tygodnie w październiku, listopadzie i styczniu szef kuchni Tomasz Olewski przygotował również specjalne menu. Potrawy rodem z Meksyku stworzył w oparciu o tradycyjne przepisy, a także swoje autorskie interpretacje.  Od poniedziałku do piątku meksykańskich dań będzie można skosztować w menu lunchowym (12:00-17:00).

Artystyczna bohema Meksyku, czyli Andrzejki w Concordii Taste

Zainspirowani legendą artystycznych wieczorów w domu Fridy i Diego, a także atmosferą współczesnych, meksykańskich zabaw organizatorzy Andrzejek w Concordii Taste zapraszają również na Fiesta Mexicana. Noc 24 października upłynie w rytmie ognistych muzycznych rytmów, pikantnych smaków i kultowych drinków. Cena biletów to 120 zł w przedsprzedaży, a 140 zł w normalnej cenie. W cenie biletu znajduje się gorący bufet, powitalny drink i meksykański live cooking, odbywający się w oparciu o najlepsze tradycyjne przepisy w interpretacji szefa kuchni.