Granat, harissa i ciecierzyca w restauracjach Sphinx

Wydarzenia

Granat, harissa i ciecierzyca w restauracjach Sphinx

23 sierpnia 2017

Granat, harissa i ciecierzyca to kluczowe składniki dań z nowej wkładki w restauracjach Sphinx, opracowanych przez ekspertkę kuchni libańskiej, Samar Khanafer. Tym razem wśród nowości znalazły się m.in. wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, stek wołowy z angusa z 7 przyprawami libańskimi i sosem na bazie harissy oraz zupa z pomidorów i ciecierzycy. W sezonowym menu pojawiły się także orientalne dodatki takie jak ryż po arabsku oraz sakiewka grillowanych warzyw. Oferta jest dostępna do 20 listopada w wybranych restauracjach Sphinx.

Kuchnia bliskowschodnia to bogactwo świeżych ziół i aromatycznych przypraw, które w połączeniu z sezonowymi polskimi składnikami pamiętam z domu. Tym razem, zapraszam Was w bardzo osobistą podróż do kuchni, jaką pokazali mi moi rodzice łącząc dwie tradycje kulinarne – mówi Samar Khanafer, autorka przepisów z trzeciej wkładki w restauracjach Sphinx.

Oferta „Granat, harissa i ciecierzyca” to propozycja sześciu nowych dań wprost z kuchni libańskiej. Na dobry początek kulinarnej wędrówki po smakach tego regionu goście mogą zamówić aromatyczną zupę z pomidorów z cząstkami marchewki, czosnkiem, cebulą, kuminem i ciecierzycą. Całość doprawiona jest mieszanką 7 przypraw libańskich, czyli czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, suszonego imbiru i cynamonu. Na przystawkę w Sphinxie Samar Khanafer proponuje też zestaw czterech libańskich chlebków: „Lahmajoun” z wołowiną i „Manouche” w nowej wersji z humusem, pomidorami koktajlowymi i miętą. Wśród dań głównych królują orientalnie przyprawione mięsa drobiowe i wołowe. Tagine z kurczakiem to delikatna pierś z kurczaka duszona z morelami, marchewką, ciecierzycą z dodatkiem kuminu i świeżej kolendry, podawana z ryżem po arabsku. Najnowszy dodatek to połączenie wielu smaków – ryżu, podsmażanego cienkiego makaronu i 7 przypraw libańskich. Na specjalną uwagę zasługuje także wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, która nadaje jej intensywny słodko-kwaśny smak. Danie to podawane jest na sałatce z kaszy bulgur i buraka z granatem oraz mieszanką świeżych sałat. W nowej wkładce znalazła się także Kofta Libańska, czyli szpadki grillowanego mięsa wołowego z przyprawami libańskimi, posypane natką pietruszki, podawane z ryżem po arabsku i sakiewką grillowanych warzyw z dodatkiem masła, czosnku i sosu na bazie harissy. Ta ostra pasta przyrządzona na bazie czerwonej papryki i chili podkreśla aromat dania. Fani steków wołowych mogą spróbować nowej wersji doprawionej 7 przyprawami libańskimi oraz masłem ziołowym, serwowanego z frytkami stekowymi, sakiewką grillowanych warzyw oraz sosem na bazie harissy.

– Smaki Orientu na stałe wpisały się w menu restauracji Sphinx, a libańskie nowości cieszą się coraz większą popularnością wśród naszych klientów. Cały czas staramy się bowiem różnicować ofertę i wprowadzać oryginalne kompozycje smaków, by nieustannie zaskakiwać gości. Mamy nadzieję, że dzięki nowym propozycjom autorstwa Samar Khanafer będą oni mogli jeszcze bardziej przekonać się do kuchni bliskowschodniej – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.

Autorka nowości w sieci Sphinx, Samar Khanafer, to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni libańskiej w Polsce. Napisała też kulinarny bestseller pt. „Hummus, za’atar i granaty”. Na co dzień zajmuje się blogiem blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i tworzy przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.