Najczęstsze błędy popełniane przez baristów – jak przygotować idealne Espresso?

Wydarzenia

Najczęstsze błędy popełniane przez baristów – jak przygotować idealne Espresso?

17 maja 2017

Pomimo tego, że espresso można kupić w prawie każdej restauracji czy barze na całym świecie, to przygotowanie tego napoju nie jest takie łatwe – niewielki błąd może zmienić jego smak. Poniżej przedstawiamy kilka najczęściej popełnianych błędów przez baristów:

1. Odpowiednie mielenie

Doskonałe espresso zaczyna się od mielenia ziaren. To od tego jak zmielimy ziarna w ogromnej części zależy to jaki uzyskamy z nich napój. Prostą zasadą jest: im dłużej parzysz tym grubszych drobin potrzebujesz. Espresso parzymy stosunkowo krótko, dlatego przyjmuje się, że kawa powinna być zmielona drobno, ale nie na pył.

2. Zbyt krótkie parzenie kawy

Ekspres ciśnieniowy dostarcza 1 ml kawy na sekundę to znaczy, że przygotowanie standardowej filiżanki zajmie nam 25 sekund. Jeśli ten czas jest krótszy np. 15 sekund to znaczna cześć przeznaczonej kawy zostanie w ekspresie, a powstały napój będzie nadmiernie gorzki.

3. Zbyt długie parzenie kawy

Jeżeli natomiast wydłużmy czas robienia espresso, to do filiżanki dostaną się niezbyt przyjemne dla podniebienia substancje z „przelanej” kawy. Drugi i trzeci punkt pokazuje, jak ważny jest idealny czas parzenia.

4. Zła jakość kawy

Do espresso powinno się dobierać odpowiednie mieszanki kawy. Wybranie tej słabszej jakości będzie negatywnie wpływało na jej smak oraz aromat. Idealną kawę do espresso produkuje marka Saquella, która komponuje mieszanki z ziaren pochodzących z różnych stron świata. Proces ich łączenia następuje przed jej wypalaniem, co pozytywnie wpływa na przeplatanie się aromatów.  

– Saquella to marka włoska rodzinna marka kawy od niedawna dostępna w Polsce. W rodzinie Saquella receptura tworzenia kawy przekazywana jest z pokolenia na pokolenia od prawie 100 lat – mówi Anna Pycińska – Dyrektor Marketingu Gourmet Foods. Saquella doskonale sprawdza się jako baza do prawdziwego włoskiego espresso, dzięki czemu z powodzeniem wprowadzamy ją do kolejnych restauracji i sklepów w Polsce. Włoska dusza do kawy rodziny Saquella, to gwarancja jakości, a sama kawa powstaje tylko z selekcjonowanych jeszcze na plantacjach partii ziaren, dzięki czemu espresso z niej powstałe jest tak doskonałe. – dodaje.

5. Niewłaściwa temperatura zaparzania

Kluczowa dla dobrego espresso jest temperatura zaparzania. Optymalna wynosi 88 ºC. Jeśli jest za niska, nie dochodzi do odpowiedniej ekstrakcji napoju z kawy, natomiast gdy jest za wysoka, espresso się przypala. Zarówno jedna jak i druga opcja wpływają negatywnie na smak kawy. Zbyt niska temperatura sprawi, ze kawa będzie kwaśna, zbyt wysoka natomiast przyniesie nienaturalną gorycz.