Kulinarne Kaszuby – podsumowanie 7. Targów FOOD-to-GO

Wydarzenia

Kulinarne Kaszuby – podsumowanie 7. Targów FOOD-to-GO

16 lutego 2017

Kreple, golce, czy ferkase to jedne z wielu propozycji kuchni kaszubskiej, które można było poznać i posmakować podczas 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. W dniach 8-9 lutego blisko 3 000 odwiedzających przybyło do AMBEREXPO w Gdańsku, aby ponownie odkryć bogactwo tradycyjnych smaków. Targi były doskonałą okazją dla restauratorów do wprowadzenia kaszubskich potraw do kart dań.

Podczas Targów FOOD-to-GO zaprezentowało się ponad 100 firm, a w ich ofercie można było znaleźć m.in. sprzęt gastronomiczny oraz produkty spożywcze i napoje. Targi były doskonałą okazją do poznania branżowych nowinek i ciekawostek, spotkania się z dotychczasowymi klientami oraz pozyskania nowych odbiorców. Targi FOOD-to-GO to jednak nie tylko prezentacje producentów i dystrybutorów urządzeń niezbędnych do funkcjonowania lokali gastronomicznych, ale także bogaty program towarzyszący i spotkania z ekspertami.

– Targi FOOD-to-GO to jak zawsze 2 owocne dni, pełne wartościowych spotkań z innymi wystawcami, a także gośćmi, którzy odwiedzili nas i naszego food trucka z bezglutenową kuchnią wegańską. Wymiana doświadczeń, nawiązane nowe współprace, to, o co chodzi w dobrych targach. Do zobaczenia za rok! Tak minioną edycję oceniają Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku.

Drugi dzień Targów zbiegł się w czasie z Międzynarodowym Dniem Pizzy. Z tej okazji specjalnie dla Targów FOOD-to-GO Tomasz Fierke znany z video bloga „Kucharz z Kaszub” przygotował pizzę po kaszubsku. Smak gęsiny w połączeniu z kaszubskim twarogiem rozbudził kulinarną wyobraźnię zebranych. Prezentowana potrawa może być fantastycznym pomysłem do wzbogacenie menu restauracji.

Podczas tegorocznej edycji w strefie Prezentacji i Warsztatów goście Targów mogli wziąć udział m.in. w spotkaniu z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku, którzy podczas prezentacji przygotowali zupę brzadową, przysmak Kaszub.

W świat słodkich inspiracji zabrała zgromadzonych Klaudia Budny – finalistka programu MasterChef, która udowodniła, że słodkie i słone nie musi się wcale „gryźć” a podczas spotkania przygotowała wyśmienitą panna cottę z solonego karmelu z wanilią podaną z emulsją z pomarańczy na bazie likieru, bezikami z pikantnym pudrem pomarańczowym i filetem z pomarańczy.

Marta Truskolawska-Plichcińska – Mistrzyni Cukiernictwa zachwyciła nie tylko fantastyczną interakcją z publicznością, ale przede wszystkim słodkim dziełem sztuki w postaci tortu z motywami kaszubskimi. Pani Marta zwracała uwagę na detale i oczarowywała pomysłowością.

Dawid Makurat, pomorski Mistrz Cukiernictwa zaproponował słodkie praliny i pokazał jak krok po kroku je przygotować.

Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego wręcz zarażają pozytywną energią a ich pokaz jak zawsze zelektryzował zebranych. Prezentacja prowadzona była w języku kaszubskim a goście mieli okazję spróbować słodkich wafli z naturalnym dżemem z jagód.

Nie zabrakło również merytorycznej wiedzy. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej opowiadało o warunkach jakie musi spełnić restauracja, aby wprowadzić menu bezglutenowej. Również Wystawcy podzielili się wiedzą i doświadczeniem. Firma Sempre Group Sp. z o.o. opowiedziała o lodach rzemieślniczych, a prezentacja wzbudziła duże zainteresowanie i pobudziła kubki smakowe zebranych, którzy po prezentacji chętnie odwiedzili stoisko firmy.