Kulinarny Talent 2017

Kulinarny Talent 2017

06 lutego 2017

6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych – EuroGastro odbędzie się 9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2017”.

„Kulinarny Talent” Roberta Sowy  to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

W tegorocznej edycji wystąpi dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych.

Do walki o miano „Kulinarnego Talentu 2017” staną (kolejność przypadkowa):

1/ Angelika Dąbrowicz

2/ Oliwia Janas

3/ Klaudia Kiełkowska

4/ Martyna Łukasik

5/ Daria Wesołowska

6/ Magdalena Wypych

7/ Franciszek Drzał

8/ Krzysztof Kowalewski

9/ Karol Procner

10/ Dominik Pyrka

11/ Maksymilian Smółka

12/ Michał Wątorek

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musi wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. Są to: filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella <rękaw do pieczenia, folia aluminiowa lub papier do pieczenia>, mrożone warzywa lub owoce Oerlemans <szparagi zielone całe, brukselka, groszek strączkowy Pea Pods lub malina> oraz 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L.

Tegoroczną edycję konkursu poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa. 

„Kulinarny Talent 2017” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiądą znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze… Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

W jury profesjonalnym zasiądą:

– Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ;

– Wiesław Bober – szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober;

– Tomasz Purol – szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki “Warzywniak – Zapomniane smaki”. Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.

– Patryk Dziamski – szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni.

Jury degustacyjne obradować będzie w składzie:

– Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa, a także wokalistka

– Katarzyna Cichopek – polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna i przede wszystkim spełniona mama dwójki dzieci.

–  Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET

– Andrzej Sołtysik – polski dziennikarz radiowy i telewizyjny, filmoznawca, prezenter telewizji TVN

– Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek

– Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator sportowy

– Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawować będzie Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.