Pierre Gagnaire w Warszawie – fotorelacja

Wydarzenia

Pierre Gagnaire w Warszawie – fotorelacja

03 lutego 2017

3 lutego Pierre Gagnaire, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin wraz z Andreą Camastrą (Szef Kuchni restauracja Senses) oraz Maciejem Majewskim (Szef Kuchni restauracji La Brasserie Moderne) przygotowali wyjątkowe potrawy na kolację podczas Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają, w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandade oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką, z kapusty z ziarnami gorczycy.

Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdka. Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Dla gości Gali przygotował porowo-ziemniaczane consomme z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espume z koziego sera i żurawinowy sorbet.

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Daniem przyrządzonym przez Macieja Majewskiego na Gali był tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andrea, Camastrą zaserwował również deser – tarte jabłkową w zupełnie nowej odsłonie.

Fot. Magdalena Mirowska