Pierre Gagnaire w Warszawie

Wydarzenia

Pierre Gagnaire w Warszawie

01 lutego 2017

3 lutego Pierre Gagnaire, najlepszy Szef Kuchni według magazynu „Le Chef”, posiadający maksymalną liczbę *** gwiazdek Michelin, przyjeżdża do Warszawy, gdzie wraz z Andreą Camastrą (* gwiazdka Michelin, restauracja Senses) oraz Maciejem Majewskim (Szef Kuchni restauracji La Brasserie Moderne) przygotuje wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Poradnik Restauratora będzie uczestniczył w tym wydarzeniu.

W jego trakcie będziemy mieli unikalną okazję skosztowania dań, które tego samego wieczora serwowane będą na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej, jak również porozmawiać z trzema mistrzami o ich kuchni, inspiracjach oraz wrażeniach ze wspólnego gotowania. Po raz pierwszy w jednej kuchni spotkają się kucharze mogący pochwalić się w sumie aż czterema gwiazdkami Michelin!

 

PIERRE GAGNAIRE

Jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. Urodzony we Francji, w 1950 roku w miejscowości Apinac, niedaleko Saint-Etienne. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał m.in. w restauracji Pierre’a Bocusa, a także w trakcie licznych podróży po całym świecie. W 1981 roku założył swoją pierwszą restaurację w Saint-Etienne, która po 12 latach działalności zdobywa trzy gwiazdki Michelin. W 1996 roku Pierre Gagnaire przenosi się do Paryża, gdzie otwiera restaurację w ósmej dzielnicy, która dwa lata później może poszczycić się kompletem trzech gwiazdek w przewodniku Michelin. Od tego czasu rozwija również działalność międzynarodową współtworząc restauracje m.in. w Londynie, Hong-Kongu, Berlinie, Dubaju, Seulu, Tokio, czy Las Vegas. Pierre Gagnaire jest kawalerem Orderu Legii Honorowej, komandorem Orderu Sztuki i Literatury, kawalerem Orderu Zasług dla Rolnictwa, a także doktorem honoris causa uniwersytetu w Liège. Jest również autorem licznych książek i nowatorskich przepisów będących inspiracją dla szefów kuchni na całym świecie. W 2015 roku kucharze posiadający 2 lub trzy gwiazdki Michelin wybrali Pierra Gagnaire’a najlepszym szefem kuchni na świecie (magazyn Le Chef).