Kulinarne Kaszuby na Targach FOOD-to-GO

Wydarzenia

Kulinarne Kaszuby na Targach FOOD-to-GO

31 stycznia 2017

Pizza zupełnie nie… włoska, férkasë, kreple i golce – tych wyjątkowych kaszubskich potraw będzie można spróbować podczas największych w regionie Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Ponad 100 firm zaprezentuje branżowe nowości już 8 i 9 lutego w gdańskim Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Amber Expo.

Nadchodzące Targi odbędą się na Pomorzu już po raz 7. Będą doskonałą okazją do poznania branżowych nowinek i ciekawostek, spotkania się z dotychczasowymi klientami oraz pozyskania nowych odbiorców. Targi FOOD-to-GO to nie tylko prezentacje producentów i dystrybutorów urządzeń niezbędnych do funkcjonowania lokali gastronomicznych, ale także bogaty program towarzyszący i spotkania z ekspertami.

Kucharz z Kaszub, „projektanci” kulinarnej mody i wirtuozi deserów

Podczas Targów FOOD-to-GO Zwiedzający będą mogli wziąć udział w pokazach przygotowania tradycyjnych kaszubskich potraw. Prezentowane dania mogą stanowić inspirację do wprowadzenia nowych dań do menu restauracji.

Doskonale łączący kaszubską tradycję z nowoczesnością Tomasz Fierke znany jako „Kucharz z Kaszub” przygotuje férkasë, czyli tradycyjną potrawkę z kurczaka, która na Kaszubach jest znana od wielu lat i podawana tylko od święta oraz niespodziankę, która z pewnością zaskoczy niejednego smakosza…

Znani z serii programów kulinarnych w Kuchni+, autorzy książek kulinarnych Jola Słoma i Mirek Trymbulak udowodnią, że w kuchni bezmięsnej mogą zakochać się nawet zdeklarowani mięsożercy, a wschodząca gwiazda polskiego cukiernictwa Dawid Makurat poprowadzi pokaz przygotowania wyśmienitych pralin inspirowanych Kaszubami.

Klaudia Budny – finalistka programu MasterChef pokaże, że słodkie i słone nie musi się wcale „gryźć”, o czym Zwiedzający przekonają się kosztując jej panna cottę z solonego karmelu z wanilią podaną z emulsją z pomarańczy na bazie likieru, z bezikami i z pikantnym pudrem pomarańczowym oraz filetem z pomarańczy. 

Mistrzyni Cukiernictwa Marta Truskolawska-Plichcińska w czasie Targów FOOD-to-GO przygotuje wielkanocne dekoracje inspirowane Kaszubami – jedyne w swoim rodzaju ozdoby, które z pewnością zachwycą wszystkich gości.

Z ziemi włoskiej na… Kaszuby

Gdy mówimy Włochy, myślimy – pizza. Ten najpopularniejszy na świecie przysmak doczekał się najbardziej wymyślnych odmian. Jest naleśnikowa pizza z Holandii, groszkowa pizza z Brazylii, szkocka pizza z piankami i czekoladą czy nawet pizza z reniferem, którą zajadają się mieszkańcy Finlandii. Polacy z pewnością znają pizzę góralską z oscypkiem i żurawiną, ale czy wiedzą jaka jest pizza po kaszubsku…? Na Targach FOOD-to-GO taką nietypową pizzę przygotuje Tomasz Fierke. A wszystko  to w Międzynarodowy Dzień Pizzy, który przypada na 9 lutego.

Funkcjonalność po szwedzku

Podczas Targów Zwiedzający będą mogli zobaczyć także wyposażenie dobrze funkcjonujących kuchni. A skoro mowa o funkcjonalności to nie sposób pominąć Szwedów. Bo Szwecja to nie tylko bezpieczne i funkcjonalne w każdym calu samochody. To przede wszystkim znana na całym świecie IKEA. Szwedzki producent mebli pokaże na Targach jak może i jak powinna wyglądać nowoczesna i – co zrozumiałe – funkcjonalna kuchnia.

Dodatkowo dla wszystkich zainteresowanych wydarzeniem organizatorzy przygotowali pulę bezpłatnych biletów. Co należy zrobić aby je odebrać? To bardzo proste! Wystarczy odwiedzić stronę www.foodtogo.pl i dokonać rejestracji.

7. Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO odbędą się

8-9 lutego 2017 w AMBEREXPO w Gdańsku.

www.foodtogo.pl

Godziny otwarcia Targów:

8 lutego 2017 (środa), 10:00-17:00

9 lutego 2017 (czwartek), 10:00-15:30