Reprezentacja polskich kucharzy na Kulinarnej Olimpiadzie

Wydarzenia

Reprezentacja polskich kucharzy na Kulinarnej Olimpiadzie

21 października 2016

Selgros Cash&Carry i Transgourmet są sponsorami polskiej reprezentacji kucharzy-juniorów, która w dniach 22-25 wystąpi na  24 Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, będącej jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń w branży gastronomicznej na świecie.

Erfurt po raz piąty zamieni się w mekkę dla kucharzy i smakoszy z całego świata.  W trakcie czterech dni trwania imprezy około 2000 kucharzy z 50 krajów przygotuje ponad 7000 niezwykłych dań. Olimpiada Internationale Kochkunst Ausstellung (IKA) organizowana jest cyklicznie co 4 lata. Pierwsze tego typu zawody odbyły się we Frankfurcie. Początkowo były jedynie małym kulinarnym konkursem, który z czasem zyskiwał na popularności. Dziś biorą w niej udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata, a także młodzi, utalentowani adepci. 

Wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni pomogliśmy reprezentacji kucharzy juniorów w przygotowaniach do imprezy. Olimpijczycy ciężko trenowali w naszej Akademii Kulinarnej w Ożarowie Mazowieckim  doszkalając się w sztuce przyrządzania dań na zimno i ciepło. W trakcie treningów w Ożarowie Mazowieckim zapewniliśmy drużynie juniorów stały dostęp do świeżego mięsa, ryb i owoców morza, warzyw i owoców oraz wielu innych produktów. Ostatnia kolacja degustacyjna przed wyjazdem odbyła się w restauracji Sfera Hotelu Copernicus w Toruniu i wzięło w niej udział 60 specjalnie zaproszonych gości. Trenerem młodych Olimpijczyków i ich opiekunem jest Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera. Życzymy naszej młodej kadrze powodzenia i trzymamy za nią kciuki – mówi Karol Lisiński, Manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet i Selgros Cash&Carry.