Concordia Taste zaprasza do degustacji nowego jesiennego menu

Wydarzenia

Concordia Taste zaprasza do degustacji nowego jesiennego menu

17 października 2016

Restauracja Concordia Taste przyzwyczaiła już swoich gości do tego, że wraz ze zmianą pory roku na talerzach pojawiają się nowe smaki i nowe, sezonowe menu. Już 21.10 (20.00) zaprasza na degustacyjną kolację podczas której właścicielka Concordii – Ewa Voelkel-Krokowicz oraz szef kuchni restauracji Concordia Taste– Tomasz Olewski  zaprezentują nową, jesienną kartę. Wine coach dobierze do dań odpowiednie wina i opowie więcej o ich pochodzeniu i smaku. Zapowiada się piękny i smaczny wieczór.

Warzywa okopowe, odrobina przydymionego smaku wędzonych mięs, konfitury i grzyby oraz rozgrzewające przyprawy – to wszystko znajdziemy w nowym, jesiennym meny Concordia Taste.. Podczas kolacji degustacyjnej będzie można spróbować m.in.:  sałatki z jarmużu z serem halloumi na musie z wędzonej śliwki, pâté z foie gras z czekoladą i pistacjami na konfiturze z pomarańczy, francuskiego, rozgrzewającego kremu ziemniaczanego, sandacza na pietruszkowej kaszy perłowej z purée z kopru włoskiego, policzków wieprzowych na purée ziemniaczanym z masłem orzechowym i karmelizowaną salsefią oraz deseru: rolady z koziego sera z trio pistacjowym.

Concordia Taste to pasja i ogromne zaangażowanie właścicielki całej Concordii – Ewy Voelkel-Krokowicz. Wprowadzenie nowego menu to tutaj zawsze długi proces, w którym uczestnicy cały zespół, nie tylko restauracja, ale także wszyscy pracownicy Concordii.  W efekcie powstaje demokratyczne, spójne menu, w którym każdy odnajdzie coś dla siebie:

„Na talerzach Concordia Taste widać, że lato już się skończyło. Nowa karta Concordia Taste to przede wszystkim dużo kolorów jesieni i charakterystycznych dla tej pory roku smaków takich jak jarmuż, dynia, buraki czy bataty. Dania są ciemniejsze, pełniejsze w smaku, z głębokimi sosami, przydymionymi ziemniakami oraz opieczonymi warzywami. Pojawiły się też uwielbiane w Concordii i wyczekiwane dekoracje talerzy, czyli chipsy: z jarmużu, batatów, ziemniaków, pietruszki i innych warzyw. Wszyscy w naszym zespole są amatorami tym maleńkich ozdób na talerzach nie tylko dlatego, że wyglądają niezwykle efektownie, ale przede wszystkim dlatego, że świetnie i esencjonalnie smakują! Moim zdaniem genialne jest foie gras. Wyważone, lekko słodkie, lekko słone, z pyszną grzanką. Francuski krem ziemniaczany był przez Tomka proponowany przy wielu zmianach menu, jednak to właśnie teraz znalazł swoje miejsce komponując się idealnie z pozostałymi propozycjami  z karty i wierzę, że stanie się nowym hitem. Drugi zaproponowany w menu krem  borowikowo-dyniowy to obłędne połączenie smaków i kolorów. Każda z zup jest fantastyczna osobno, ale po połączeniu tworzą zupełnie nową jakość i smak. Zachęcam też gorąco do spróbowania dorady w soli. Prostota, czystość, biel na talerzu, a smak jak w greckiej tawernie- świeżo, soczyście, delikatnie, pysznie!  – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz – właścicielka Concordia Taste.

Warto też wspomnieć o kilku nowościach w menu śniadaniowym, które jest niezwykle ważne dla Concordia Taste – śniadania stały się już tu tradycją i mają wielu zwolenników. Kartę wzbogacono o  nowe propozycje dla osób dbających o dietę i z alergiami. W menu śniadaniowym pojawiła się też nowa strefa fit & healthy – na życzenie klienta kucharze pracują ze wszystkimi rodzajami mleka i mąki. Śniadania wzbogacono też o nasiona chia, goji i tapiokę. Pozostało kilka kultowych propozycji na ciepło oraz lubiane kanapki, bajgle i panini. Poza tym śniadania tworzone są na Mobilnej Stacji Kulinarnej – Food Labie, na oczach gości. Można więc podejść do kucharza i poprosić o dodanie ulubionego składnika do śniadania lub porozmawiać o kulinarnych inspiracjach.

Z kolei o swoich inspiracjach, przygotowaniu i efektach pracy nad skomponowaniem nowej karty dań opowiada też Szef Kuchni Concordia Taste Tomasz Olewski:

„Układając tę kartę kierowałem się przede wszystkim skojarzeniami smakowymi, jakie wywołują we mnie poszczególne pory roku. Okres jesienno-zimowy to dla mnie przede wszystkim konfitury, warzywa okopowe, orzechy, akcenty wędzarnicze, grzyby  i oczywiście dynia. Wszystkie te smaki skomponowałem tak, że tworzą dania o mocnych, rozgrzewających akcentach – treściwe, komfortowe i idealne na jesienną pluchę. Znacznie zmienia się też, w stosunku do karty wiosenno-letniej, wygląd potraw na talerzu. Dekoracje z kiełków mikro ziół i warzyw oraz kwiatów zastąpiłem chipsami warzywnymi, które wyglądem i smakiem przywodzą na myśl jesienne liście czy zimowy krajobraz.”

Podczas kolacji serwowane będą także specjalnie sprowadzane i dobierane wina. O ich pochodzeniu i właściwościach opowie zaproszony na tę okazję wine coach.

Kolacja degustacyjna nowego jesiennego menu Concordia Taste odbędzie się 21.10.2016

godz: 20:00 – 22:00

cena: 140zł za osobę

Rezerwacje stolików: restauracja@concordiataste.pl lub 61 667 44 19