Kulinarny Puchar Polski 2016 tuż przed wielkim finałem

Wydarzenia

Kulinarny Puchar Polski 2016 tuż przed wielkim finałem

15 września 2016

Kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski dobiegły końca. W trzynastu konkursach nominowanych wystartowało 200 kucharzy, którzy łącznie przygotowali 2288 porcji. W półfinale KPP wystartuje 13 drużyn oraz zwycięzca ubiegłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski 2016 – Rafał Grzegorzek. O konkursie rozmawiamy z Agnieszką Glamowską, Koordynatorką Kulinarnego Pucharu Polski (KPP).

Poradnik Restauratora: Czy emocje podczas tegorocznej edycji KPP będą również wielkie jak w roku ubiegłym?

Agnieszka Glamowska: Myślę, że możemy spodziewać się zaciętej walki pomiędzy zawodnikami. Warunki, jakie stawiamy organizatorom konkursów nominowanych do KPP, mimo, że mogą wydawać się zbyt restrykcyjne, sprawiają, że do półfinału zakwalifikowani zostają kucharze prezentujący naprawdę wysoki poziom umiejętności i z doskonale opanowanym warsztatem. Widzimy to również na podstawie ujednoliconych dla wszystkich konkursów arkuszy oceny, które pozwalają na transparenty wybór półfinalistów, a to jest dla nas priorytetem. Poza tym atmosferę tegorocznego konkursu z pewnością podgrzeje udział zwycięzcy z 2015 r. – Rafała Grzegorzka, który wystąpi z laureatem edycji 2014, Przemysławem Gryzem.

Poradnik Restauratora: Z jakim zadanie zmierzą się w tym roku uczestnicy KPP?

Agnieszka Glamowska: W tym roku półfinaliści zaprezentują swoje umiejętności przygotowując deser na bazie bryndzy podhalańskiej i miodu z Sejneńszczyzny oraz przystawkę, w której obowiązkowo muszą zostać użyte: gołąb, oscypek, szalotka i wiśnia mrożona. Składniki obowiązkowe w finałowym daniu głównym to miecznik, homar, śliwka suchlońska i nalewka polska. Mamy nadzieję, że taki zestaw obowiązkowych produktów poruszy wyobraźnię uczestników, pozwoli im zdobyć nowe umiejętności i udoskonalić znane już techniki.

Poradnik Restauratora: Tegoroczna pula nagród dla zwycięzców konkursu w tym roku osiągnęła potężne rozmiary. O co walczą w tym roku uczestnicy KPP?

Agnieszka Glamowska: Główną nagrodą w Kulinarnym Pucharze Polski jest uzyskanie tytułu „Najlepszego z Najlepszych”, który stanowi potwierdzenie kunsztu kulinarnego uczestników. Dzięki naszym sponsorom – firmom Unilever i Nordzucker oraz Agencji Rynku Rolnego – laureaci konkursu otrzymują również nagrodę pieniężną i możliwość wzięcia udziału w zagranicznym szkoleniu kulinarnym. To jest pakiet regulaminowy. Niemniej jednak w tym roku dzięki uznaniu, jakim w środowisku gastronomicznym cieszy się KPP, udało nam się rozbudować kosz nagród dodatkowych o szkolenie we Włoskim Instytucie Kulinarnym ICIF oraz w Instytucie Sadkiewicza, nagrody rzeczowe – blendery Viatimx, serwis obiadowe od Dajar, syfony do bitej śmietany od ProGastro i upominki z Fusion Gusto. Zdobywcy pierwszych trzech miejsc będą mogli także spędzić weekend w Bania Hotel w Białce Tatrzańskiej.

Poradnik Restauratora: Kiedy odbywa się konkurs?

Agnieszka Glamowska: Kulinarny Puchar Polski od wielu lat towarzyszy targom Polagra Gastro. Wszystkich, którzy chcą zobaczyć polską gastronomię w najlepszym wydaniu zapraszamy do Poznania, 27 września na półfinał i 28 września na finał konkursu.