VIII Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Wydarzenia

VIII Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

01 września 2016

3 – 11 września w Lublinie odbędzie się Europejski Festiwal Smaku – edycja Armenia. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi dwóch światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch oraz Përparim Babalija z Kosowa. Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzny, poświęcając jej 3 odcinki swoich Podróży Kulinarnych. To wybitne osobowości, gwiazdy, ale także pokorni ambasadorowie dawnych tradycji kulinarnych, znawcy lokalnych smaków, propagatorzy sezonowości. To na tym aspekcie ich filozofii będzie położony główny nacisk ich prezentacji na EFS. Kulinarnym bohaterem festiwalu będzie lubelska wieprzowina – świnka rasy puławskiej.

Moc Restauracji

Szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji od 3 do 11 września zaproponują w karcie najsłynniejsze ormiańskie i lubelskie dania w promocyjnych cenach. Warunek – na talerzach musi znaleźć się mięso świnki puławskiej i produkty regionalne z Lubelszczyzny. Ormiańskie warsztaty dla szefów kuchni poprowadzi Ormianka Diana Volokhova, finalistka Masterchefa. Sielankowy smak.

Pokaz Jana Kuronia Syna Macieja i wnuka Jacka Kuronia. Nawiąże do postaci Szymona Szymonowica, ormiańskiego poety i smakosza, który w sielankach opisał polskie renesansowe zupy. Ugotujemy je na lubelskiej wieprzowinie.

Good Chef

Po raz pierwszy w Lublinie zostanie wybrany najlepszy szef kuchni na Lubelszczyźnie. Komisja w składzie: Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, Jean Bos, prezes Aregala Polska i Andrzej Rudziński, koordynator warsztatów i pokazów kulinarnych festiwalu postanowiła nominować do konkursu Good Chef Lublina 2016 następujących szefów kuchni:

Mateusz Białkowski, restauracja The Olive, Hotel Ilan, Lublin

Miguel Bravo, Browar Restauracyjny Grodzka 15, Lublin

Szymon Boguta, restauracja Chleb Powszedni, hotel Trzy Róże, Zemborzyce

Agnieszka Filiks, Siwy Dym, Celejów

Artur Góra, restauracja BelEtage, Lublin

Piotr Huszcz, restauracja Piano, Lublin

Marcin Sikora, restauracja hotelu Artis, Sitaniec koło Zamościa

Piotr Skwarek, restauracja Trzy Romanse, Lublin

Piotr Wójcik, restauracja Sarzyński, Lublin

Każdy z uczestników otrzymuje czarną skrzynkę z produktami. 3 rundy po 3 zawodników. Zwycięzca każdej rundy wchodzi do finału. Zwycięzca finału otrzymuje tytuł Good Chef 2016. Kapituła przyzna także tytuł: Talent Roku oraz Chef kuchni regionalnej.

Jury konkursu Good Chef: Boris Marcell (Kolumbia), Përparim Babalija (Kosowo), Jean Bos (Belgia), przewodniczący komisji sędziowskiej, Andrzej Rudziński (Polska), sędzia techniczny. Sędzia Vip: Stan Borys, legenda polskiej piosenki.

10 września, Scena Smaku plac Po Farze. Konkurs Good Chef Lublin.

MasterCheff 4 dogs

Po raz pierwszy w Lublinie będą gotować uczestnicy Kulinarnego Show Master Chef. Podczas pokazów zbiórka darów i datków dla bezdomnych zwierząt. Akcja polega na umożliwieniu mieszkańcom degustacji potraw, przygotowanych przez kulinarnych mistrzów, w zamian za podarowanie karmy dla zwierząt, kocyków i innych potrzebnych w schroniskach rzeczy.