Święto kawy na Targach EuroGastro

Wydarzenia

Święto kawy na Targach EuroGastro

29 marca 2016

Jubileuszowe 20. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro będą prawdziwą gratką dla osób, które chcą poszerzyć swą wiedzę na temat kawy. Przez trzy dni w specjalnej strefie Coffee Village odbywać się będą warsztaty i spotkania z ekspertami kawowymi. Udział potwierdzili m.in. Alf Kramer – jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE, Adam Ringer – prezes Green Caffè Nero oraz Agnieszka Rojewska – Mistrzyni Polski Barista i Latte Art. Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia br. w Warszawie.

Z myślą o właścicielach i zarządzających kawiarniami, importerach, ekspertach kawowych, ale też baristach i miłośnikach kawy organizator targów, firma MT Targi Polska wraz z Apro Trade/ Akademia Kawy® urządzą specjalną strefę  – Coffee Village. Odbędą się tu warsztaty i spotkania, podczas których będzie można dowiedzieć się m.in. o sposobach przygotowywania kawy, jej rodzajach czy też zasadach handlu tym surowcem. W strefie zaprezentują się m.in. Brazylia oraz Jamajka, a właściciele kawiarni będą mogli dokonać przeglądu kompleksowej oferty firm posiadających produkty i rozwiązania dla ich biznesu.

Warsztaty dla profesjonalistów

Warsztaty, które odbędą się pierwszego i drugiego dnia Targów EuroGastro dedykowane są przede wszystkim profesjonalistom. Z prezentowanej wiedzy skorzystają zarówno bariści, eksperci, właściciele kawiarni, ale także importerzy surowej kawy i przedstawiciele palarni. 6 kwietnia będzie mowa o przygotowaniu wysokiej jakości espresso oraz parzeniu kawy w warunkach domowych. Zaprezentowane zostaną kawy brazylijskie, jamajska Blue Mountain i inne egzotyczne gatunki. Szczególnie interesująco zapowiada się spotkanie z Adamem Ringerem, założycielem sieci Green Caffè Nero, który opowie o unikaniu błędów przy prowadzeniu kawiarni.

7 kwietnia Tomek Obracaj z Apro Trade/ Akademia Kawy®, współzałożyciel SCAE, opowie o rynku kawy w Polsce oraz o zasadach handlu międzynarodowego surową kawą i związaną z tym logistyką. Tego dnia przewidziany jest również czas na rozmowy biznesowe z ekspertami i przedstawicielami branżowymi.

Każdego dnia targów odbędzie się także spotkanie z Alfem Kramerem, ekspertem w dziedzinie kawy, jednym z założycieli i pierwszym prezesem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) w latach 1998-2000, a także sędzią Światowych Mistrzostw Barista (WBC). W warsztacie pt. „Jak zostać lepszym testerem kawy” zapozna on uczestników z techniką rozumienia oceny i wyboru najlepszej kawy.

Co nieco dla początkujących

Na 8 kwietnia zaplanowane są warsztaty, które zainteresują młodych baristów będących na początku drogi poznawania tajników „czarnego złota”. Prezentowana tego dnia wiedza będzie przydatna również właścicielom małych sklepów i palarni oraz miłośnikom kawy. Zwieńczeniem będzie wystąpienie Agnieszki Rojewskiej, Mistrzyni Polski Barista i Latte Art, która pokaże jak przygotować perfekcyjne espresso i cappuccino.

Zawodnicy na start

W strefie Coffee Village odbędą się również dwie olimpiady kawowe. W dniach 6-7 kwietnia firma Apro Trade / Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska zorganizuje VIII Olimpiadę Kawy® pod patronatem SCAE, a 8 kwietnia po raz pierwszy w finale staną w szranki uczniowie biorący udział w I Olimpiadzie Kawy® dla Szkół Gastronomicznych.

Informacje praktyczne

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Na spotkania odbywające się 6 i 7 kwietnia wymagana jest wcześniejsza rejestracja, której można dokonać do 30 marca. 8 kwietnia obowiązuje zasada kolejności przybycia na szkolenia. Prelekcje będą prowadzone w języku polskim i angielskim.

Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016 roku w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Rejestracja online na targi upoważnia przedstawicieli branżowych do 50% zniżki na bilet wstępu. Więcej informacji oraz szczegółowy plan warsztatów kawowych znajdują się na stronie www.eurogastro.com.pl