Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych

Wydarzenia

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych

08 marca 2016

22-25 października odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie (Internationale Kochkunst Ausstellung). Polskę w kategorii dania regionalne będzie reprezentować drużyna National Culinary Team of Poland, w składzie: Manager drużyny – Krzysztof Szulborski, Kapitan drużyny – Adam Woźniak (hotel Hilton restauracja Mercato w Gdańsku) oraz członkowie drużyny: Robert Skupisz (Szef Kuchni Amber Room w Warszawie), Tomasz Milewski (Szef Kuchni w Hotelu Mikołajki), Patryk Dziamski (Dziamski Concept), Przemysław Tworkowski (z-ca Szefa Kuchni Stena Line), Mariusz Gachewicz (Szef Kuchni Zamek w Gniewie), Krzysztof Gradzewicz (Szef Kuchni Restauracji Browar Zamkowy Młyn w Olsztynie), Wojciech Dembowski (Szef Kuchni Banglob Catering), Jacek Kempa (Szef Kuchni Restauracji Kempa Smaków we Wrocławiu), Paweł Stawicki (z-ca Szefa Kuchni restauracji Mercato w Gdańsku), Daniel Zawalich (Szef cukierni w Amber Room w Warszawie), Jacek Majcherek (Szef Kuchni Crudo w Sopocie), Piotr Zawalich (Z-ca Szefa Kuchni Hotel Mikołajki). Zadaniem Reprezentacji będzie przygotowanie czterech, różnego rodzaju przekąsek typu finger food, o wadze 10-20 g każda. Co więcej, na stole dań regionalnych znajdzie się szczegółowo zaaranżowane, pięciodaniowe menu oraz uroczysty talerz owoców. Mogłoby się wydawać, że to by było na tyle. A jednak to nie koniec wymagań, jakie stawia przed uczestnikami IKA. Drugą składową jest realizacja programu cukierniczego, w którym do przygotowania jest deser z czekoladą w roli głównej, deser z owocami, stanowiącymi pierwszoplanowy składnik oraz deser własnego wyrobu, czyli zupełny freestyle! Kolejnym zadaniem cukiernika jest przygotowanie talerza z czterema rodzajami czekoladek/pralinek o wadze 6-14 g każda. Na łamach „Poradnika Restauratora” będziecie na bieżąco informowani o progresie w przygotowaniach. Jako pierwsi zobaczycie wcześniej niepublikowane zdjęcia z treningów i prototypy olimpijskich dań. Już teraz możemy zdradzić, że w daniach kucharze uwzględniają tradycje kulinarna każdego z regionów Polski… ale o tym już za niedługo.

Kadra Narodowa Polski Juniorów OSSKIC

Prezentujemy także listę młodych kucharzy, którzy ukończyli II etap eliminacji do Narodowej Reprezentacji Juniorów Erfurt 2016. Zarząd na trenera Reprezentacji nominował Sebastiana Krauzowicza. Kapitanem Reprezentacji został Bartosz Peter. Reprezentacja A, brązowi medaliści z Pucharu Świata w Luksemburgu 2014: Sebastian Wilczek, Mateusz Reszczyk, Karol Karpiak, Bartłomiej Wrona, Kamil Jędrzejski. Nominowani do Reprezentacji. Ze zgłoszonych 56 osób wybrano 25: Patryk Mach, Karol Płoch, Marek Pilch, Marcin Gajowniczek, Piotr Krzyżański, Oskar Wiewiórski, Paweł Żurkowski, Adrianna Bąk, Dawid Konior, Michał Seyda, Daniel Warszawski, Kamil Werewka, Piotr Ostrowski, Dominik Zając, Grzegorz Król, Norbert Koch, Paweł Liśkiewicz, Marcin Talipski, Maciej Komendera, Jakub Kubiak, Kamil Przewdziecki, Przemysław Kopania, Wojciech Komsa, Kamil Pytkowski i Piotr Rzadkowolski.